Αφγανιστάν – Ταλιμπάν: Πήραμε το Παντσίρ, οι ηγέτες της αντίστασης είναι άφαντοι


Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι η κοιλάδα του Παντσίρ έχει καταληφθεί και ότι θα αρχίσουν ξανά οι πτήσεις εξωτερικού στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει την επαρχία Παντσίρ, υποστήριξε ο εκπρόσωπός τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ, συμπληρώνοντας πως η κοιλάδα «σήμερα έχει εκκαθαριστεί πλήρως».

Όπως πρόσθεσε, έχει ενημερωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος, Αμρουλάχ Σάλεχ, έχει εγκαταλείψει τη χώρα και έχει καταφύγει στο Τατζικιστάν. Ο Σάλεχ είχε ενταχθεί στις δυνάμεις της αντίστασης στο Παντσίρ μετά την πτώση της υπόλοιπης χώρας στους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τον Μουτζαχίντ, οι ηγέτες του Παντσίρ είναι άφαντοι, ωστόσο υποστήριξε πως το Αφγανιστάν είναι η πατρίδα τους και μπορούν να επιστρέψουν εάν το επιθυμούν. Όσον αφορά στα όπλα που κατελήφθησαν στο Παντσίρ, είπε ότι θα ενταχθούν στο αφγανικό οπλοστάσιο. Επίσης, τόνισε ότι η ηλεκτροδότηση και το Ίντερνετ θα αποκατασταθούν σήερα.

Από πλευράς του ο ηγέτης της αντίστασης, Αχμέντ Μασούντ, δήλωσε, όσο ήταν σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου, μέσω Twitter πως είναι ασφαλής. Μέχρι τώρα η αντίσταση έχει απορρίψει όλους τους ισχυρισμούς περί κατάληψης της κοιλάδας από τους Ταλιμπάν.

Ερωτηθείς για τη νέα κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επανέλαβε τις υποσχέσεις ότι θα είναι «συμπεριληπτική», μα δεν ήταν σε θέση να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει σύντομα, ωστόσο δεν έχει δοθεί ακριβής ημερομηνία.

Μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος είπε ότι οι πτήσεις εσωτερικού έχουν αρχίσει ξανά και ότι η οργάνωση περιμένει να δει πότε θα αρχίσουν οι πτήσεις εξωτερικού. Επίσης, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και να συνεχίσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ