Σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά: Ένα αβοκάντο την ημέρα μπορεί να μειώσει το σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά σε γυναίκες, προτείνει νέα μελέτη

Ένα αβοκάντο την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακατανομή του λίπους της κοιλιάς στις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign.

Εκατόν πέντε υπερβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες συμμετείχαν σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που παρείχε ένα γεύμα την ημέρα για 12 εβδομάδες. Οι γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο ως μέρος του καθημερινού τους γεύματος είχαν μείωση του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition. «Ο στόχος δεν ήταν η απώλεια βάρους. μας ενδιέφερε να καταλάβουμε τι κάνει η κατανάλωση αβοκάντο στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αποθηκεύουν το σωματικό τους λίπος. Η θέση του λίπους στο σώμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία», δήλωσε ο Naiman Khan, καθηγητής  Κινησιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Ιλινόις.

«Στην κοιλιά, υπάρχουν δύο είδη λίπους: το λίπος που συσσωρεύεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, που ονομάζεται υποδόριο λίπος, και εκείνο που συσσωρεύεται βαθύτερα στην κοιλιά, γνωστό ως σπλαχνικό λίπος, που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Τα άτομα με υψηλότερο ποσοστό σπλαχνικού λίπους τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Έτσι μας ενδιέφερε να καθορίσουμε. αν η αναλογία του υποδόριου προς το σπλαχνικό λίπος θα άλλαζε με την κατανάλωση αβοκάντο», διευκρίνισε.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Οι γυναίκες συμμετέχουσες που κατανάλωναν ένα αβοκάντο την ημέρα ως μέρος του γεύματός τους κατέγραψαν μείωση του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους και παρουσίασαν μείωση της αναλογίας σπλαχνικού λίπους προς υποδόριο λίπος, υποδεικνύοντας αναδιανομή λίπους μακριά από τα όργανα. Ωστόσο, η κατανομή λίπους στους άνδρες συμμετέχοντες δεν άλλαξε και κανένας από τους συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως φύλου δεν είχε βελτιώσεις στην ανοχή στη γλυκόζη.

«Ενώ η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο δεν άλλαξε την ανοχή στη γλυκόζη, αυτό που μάθαμε είναι ότι ένα διατροφικό πρότυπο που περιλαμβάνει αβοκάντο κάθε μέρα επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αποθηκεύουν σωματικό λίπος με ευεργετικό τρόπο για την υγεία τους, αλλά τα οφέλη παρατηρήθηκαν κυρίως στις γυναίκες», είπε ο Khan. «Είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να ρυθμίσουν την κατανομή του λίπους».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here