Η μεγαλύτερη δίκη στη γαλλική ιστορία: Αρχίζει η δίκη για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι


Η δίκη για τις επιθέσεις του 2015 στο Μπατακλάν και αλλού αρχίζει τη Τετάρτη. 

Αρχίζει την Τετάρτη στη Γαλλία η δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστικού χαρακτήρα στο Παρίσι το 2015, οι οποίες άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες: Οι διαδικασίες αρχίζουν την Τετάρτη μέσα σε μια τεράστια, ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα.

Εννιά ένοπλοι και βομβιστές αυτοκτονίας χτύπησαν, με διαφορά λεπτών μεταξύ τους, στο εθνικό στάδιο ποδοσφαίρου της Γαλλίας, στο θέατρο Μπατακλάν και σε εστιατόρια και καφετέριες στις 13 Νοεμβρίου 2015. Ο μοναδικός επιζών του εξτρεμιστικού ισλαμιστικού πυρήνα εκείνης της νύχτας είναι μεταξύ αυτών που δικάζονται για τη φονικότερη επίθεση στη Γαλλία από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το ίδιο τζιχαντιστικό δίκτυο, που υπαγόταν στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) χτύπησε αργότερα και στις Βρυξέλλες, σκοτώνοντας 32 ανθρώπους.

Κατηγορούνται 20 άνδρες, μα μόνο 14 θα είναι στη δίκη. Επικεφαλής μεταξύ τους είναι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος εγκατέλειψε το αυτοκίνητό του και ένα γιλέκο αυτοκτονίας που είχε παρουσιάσει βλάβη προκειμένου να καταφύγει σε ένα κρησφύγετο στις Βρυξέλλες. Πέντε από τους έξι που δικάζονται ερήμην θεωρούνται νεκροί, ενώ είναι άγνωστο πού βρίσκεται ένας από τους κατηγορούμενους.

Οι περισσότεροι εξ αυτών αντιμετωπίζουν ποινή ισοβίων εάν καταδικαστούν ως συνεργοί στις επιθέσεις. Μόνο ο Αμπντεσλάμ κατηγορείται για φόνο.

Θα είναι η μεγαλύτερη δίκη στη γαλλική ιστορία: Μεταξύ των εναγόντων είναι περίπου 1.800 άτομα, περιλαμβανομένων επιζώντων που υπέστησαν σωματικές ή ψυχολογικές βλάβες και οικογένειες νεκρών. Στους 330 ανέρχονται οι δικηγόροι που εκπροσωπούν αυτούς και τους κατηγορουμένους.

Η δίκη εκτιμάται πως θα κρατήσει εννιά μήνες: Ο Σεπτέμβριος θα είναι αφιερωμένος στην παρουσίαση στοιχείων, ο Οκτώβριος θα έχει να κάνει με τις καταθέσεις των θυμάτων και από τον Νοέμβριο ως τον Δεκέμβριο θα καταθέτουν αξιωματούχοι (μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ) και συγγενείς των δραστών.

Από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο του 2022 οι κατηγορούμενοι θα ερωτώνται για τη χρονολογική σειρά των γεγονότων, από τις προετοιμασίες μέχρι τις επιθέσεις και μετά από αυτές. Ο Αμπντεσλάμ θα ανακριθεί πολλές φορές. Στις αρχές του Απριλίου ειδικοί θα υποβάλουν ψυχολογικές εκτιμήσεις και οι τελικές αγορεύσεις θα γίνουν τον Μάρτιο. Η ετυμηγορία αναμένεται στο τέλος του Μαΐου.

Το δικαστήριο είναι στο νησί στο κέντρο του Παρισιού, Ιλ ντε λα Σιτέ. Στις περισσότερες γύρω οδούς, όπως και στις όχθες του Σηκουάνα, θα απαγορεύεται η κίνηση σε πεζούς και οχήματα. Θα υπάρχουν διαφορετικές είσοδοι και οι έλεγχοι θα είναι εξαντλητικοί. Η δίκη θα αρχίζει κάθε μέρα στις 12.30.

Οι διαδικασίες δεν θα προβληθούν στο κοινό, μα θα καταγραφούν για το αρχείο. Τα βίντεο δεν θα είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.

Με πληροφορίες από Associated Press

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ