Διαλογισμός Κατάθλιψη: Όταν ο διαλογισμός παρέχει φυσική ανακούφιση από την κατάθλιψη [vid]

Σύμφωνα με μία ανασκόπηση έρευνας από το Τζονς Χόπκινς, ο διαλογισμός αξίζει μια θέση μεταξύ των θεραπειών που ενδείκνυνται για την άρση των ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

«Ο διαλογισμός έχει μελετηθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά θέλαμε να μάθουμε αν ήταν πραγματικά καλύτερος από το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου», λέει ο ειδικός του Johns Hopkins, Madhav Goyal, M.D., M.P.H. Έτσι, αυτός και μια ομάδα ερευνητών εξέτασαν 47 μελέτες διαλογισμού, στις οποίες συμμετείχαν 3.515 εθελοντές, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έπασχαν από κλινική κατάθλιψη ή κλινικό άγχος.

Το συμπέρασμά τους: «Ο διαλογισμός φάνηκε να παρέχει τόση ανακούφιση από ορισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης, όση έδειξαν άλλες μελέτες θεραπείας με αντικαταθλιπτικά», λέει ο Goyal. Οι εθελοντές που έκαναν ένα μάθημα διαλογισμού οκτώ εβδομάδων παρουσίασαν βελτίωση 10 έως 20 τοις εκατό στα συμπτώματα κατάθλιψης και 5 έως 10 τοις εκατό βελτίωση στα συμπτώματα άγχους. Ο διαλογισμός έδειξε επίσης να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του πόνου.

Πώς βοηθά ο διαλογισμός στη διαχείριση της κατάθλιψης

Ο πιο βοηθητικός τύπος διαλογισμού στη μελέτη του Goyal ήταν ο διαλογισμός minfulness-μια πρακτική αυτογνωσίας που περιλαμβάνει την εστίαση στην παρούσα στιγμή και την επιστροφή σε αυτή, δίχως κρίση, όποτε ο νους περιπλανιέται. Σύμφωνα με την θεωρία, ο διαλογισμός μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη σταματώντας, για λίγο, τις συνεχείς ανησυχίες και τους φόβους που μπορεί να τροφοδήτησουν την κατάσταση.

«Οι επίμονες σκέψεις ανησυχίας μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων που οδηγούν σε αίσθημα εξασθένησης», λέει ο Goyal. «Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει το mindfulness είναι να σας μάθει να σταματάτε και να αντιδράτε λιγότερο σε οτιδήποτε σας ενοχλεί. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, καθιστώντας τα λιγότερο ενοχλητικά και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να γίνει μία δεύτερη φύση με την τακτική πρακτική διαλογισμού».

Ακολουθεί βίντεο με καθοδηγούμενο διαλογισμό mindfulness:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here