Παρίσι – Μπατακλάν: Αρχίζει η δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 – Δρακόντεια τα μέτρα


Αρχίζει σήμερα Τετάρτη η δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 13 Νοεμβρίου του 2015 στη Γαλλία.

Μια δίκη άνευ προηγουμένου για τα γαλλικά δεδομένα αρχίζει σήμερα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στο Παρίσι: Πρόκειται για τη δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών της 13ης Νοεμβρίου 2015, όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες όταν ένοπλοι με γιλέκα αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε έξι μπαρ και εστιατόρια, το θέατρο Μπατακλάν και ένα στάδιο.

«Η νύχτα εκείνη μας βούλιαξε στον τρόμο και την ασχήμια» είπε στο Reuters o Ζαν Πιερ Αλμπερτίνι, ο 39χρονος γιος του οποίου, Στεφάν, είχε σκοτωθεί στο Μπατακλάν.

Με την αστυνομία σε κατάσταση συναγερμού, οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι για αυτοκίνητα και πεζούς γύρω από το Palais de Justice στο νησί στο κέντρο του Παρισιού, με τις όχθες του Σηκουάνα γύρω να είναι επίσης εκτός ορίων. Αυτοί που έχουν άδεια να παρευρεθούν στη δίκη θα πρέπει να περάσουν από πολλά σημεία ελέγχου πριν τους επιτραπεί να μπουν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο δικαστηρίου και άλλες αίθουσες, όπου θα γίνουν οι ακροάσεις.

Η δίκη θα έχει διάρκεια εννιά μήνες, με περίπου 1.800 ενάγοντες και πάνω από 300 δικηγόρους να συμμετέχουν σε αυτό που ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόν Μορέτι, έχει χαρακτηρίσει ως άνευ προηγουμένου δικαστικό μαραθώνιο. Η ετυμηγορία αναμένεται στα τέλη του Μαΐου.

Οι περισσότεροι από τους 20 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο 31χρονος Γαλλομαροκινός που θεωρείται πως είναι ο μόνος επιζών της ομάδας που θεωρείται ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις, είναι αντιμέτωποι με ισόβια, εάν καταδικαστούν.

Οι άλλοι ύποπτοι, έξι εκ των οποίων θα δικαστούν ερήμην, κατηγορούνται πως βοήθησαν στην προμήθεια όπλων και αυτοκινήτων ή έπαιξαν ρόλο στη διοργάνωση των επιθέσεων.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις είχε αναλάβει το ISIS (Ισλαμικό Κράτος), που καλούσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στη Γαλλία για την εμπλοκή της στη μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης σε Ιράκ και Συρία.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ