Η Pfizer απαντά στους επικριτές για την ενισχυτική δόση και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου


Ο κορυφαίος επιστήμονας της Pfizer απέρριψε τις κατηγορίες πως η εταιρεία του πιέζει για ευρεία χορήγηση ενισχυτικών δόσεων.

Ο κορυφαίος επιστήμονας της Pfizer απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος της εταιρείας πως πιέζει πολύ «επιθετικά» για ευρεία χορήγηση ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου της και αρνήθηκε πως θα έπρεπε να είχε αναπτυχθεί ένα πιο ισχυρό εμβόλιο για την αντιμετώπιση λοιμώξεων σε εμβολιασμένους (τις αποκαλούμενες «breakthrough infections»).

Μιλώντας στους Financial Times o Φίλιπ Ντόρμιτζερ, chief scientific officer στην Pfizer, υπερασπίστηκε την εταιρεία απέναντι σε σχόλια πως ασκεί πιέσεις σε διαμορφωτές πολιτικής για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου που ανέπτυξε με τη BioNTech, πριν υπάρξει επιστημονική ομοφωνία ως προς το αν χρειάζονται.

«Δουλειά μας είναι να δημιουργήσουμε το εργαλείο που θα χρειαστεί για το πρόβλημα που έρχεται» είπε. «Αν περιμέναμε μέχρι τη στιγμή που θα υπήρχαν απλά πολλές λοιμώξεις σε εμβολιασθέντες με σοβαρή νόσηση για να βρούμε μια λύση, θα ήταν πάρα πολύ αργά».

«Το να λειτουργούμε πολύ προληπτικά και να διασφαλίζουμε ότι η λύση υπάρχει πριν την κρίση είναι σημαντικό – νομίζω πως είναι το σωστό» είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση εναπόκειται στους διαμορφωτές πολιτικής, όχι στην Pfizer.

O Ντόρμιτζερ υπεραμύνθηκε της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer, αφού πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως το εμβόλιο της Moderna προκαλεί ισχυρότερη και μεγαλύτερης διαρκείας ανοσολογική αντίδραση από ό,τι το εμβόλιο της Pfizer. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτό οφείλεται στο ότι το εμβόλιο mRNA της Moderna είναι υπερτριπλάσιο αυτού της Pfizer, στα 100 micrograms συγκριτικά με 30 micrograms. H Moderna έχει υποβάλει αίτημα για την έγκριση μιας ενισχυτικής δόσης των 50 micrograms. «Χρησιμοποιήσαμε το ελάχιστο επίπεδο δόσης που μας έδινε ανοσολογική αντίδραση σε γηραιότερους ενήλικες, που ήταν μεγαλύτερο από την ανοσολογική αντίδραση που βλέπουμε μετά από φυσική μόλυνση» είπε ο Ντόρμιτζερ για το εμβόλιο της Pfizer.

Όπως πρόσθεσε, διαφορετικές μελέτες δείχνουν διαφορετικά πράγματα και η επιλογή ενός υψηλότερου επιπέδου δόσης θα μπορούσε να εμπεριέχει τον κίνδυνο περισσότερων παρενεργειών.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ