Πυρκαγιές: Πάνω από 47.000 Βραζιλιάνοι νοσηλεύονται ετησίως λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης από πυρκαγιές

Πέρυσι ο αριθμός των πυρκαγιών στη Βραζιλία αυξήθηκε κατά 12,7 %. Τώρα η μεγαλύτερη και πληρέστερη μελέτη μέχρι σήμερα για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στη Βραζιλία στην υγεία αποκαλύπτει τις σοβαρές συνέπειες, συνδέοντας την έκθεση σε ρύπους από πυρκαγιές με αυξημένη νοσηλεία.

Έχουν εντοπιστεί 260 μεγάλες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο φέτος, που έκαψαν περισσότερα από 105.000 εκτάρια (260.000 στρέμματα) – μια έκταση περίπου στο μέγεθος του Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας.Πάνω από το 75 τοις εκατό αυτών των πυρκαγιών ξέσπασε στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, σε περιοχές όπου έχουν κοπεί δέντρα για να ανοίξει ο δρόμος για τη γεωργία.

Ο καθηγητής Yuming Guo και ο Δρ Shanshan Li, από τη Σχολή Δημόσιας και Προληπτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ηγήθηκαν μιας διεθνούς μελέτης για τις επιπτώσεις αυτών των πυρκαγιών στην υγεία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Planetary Health.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2000 και 31 Δεκεμβρίου 2015, μια αύξηση κατά 10 ug/m3 των μικρο-σωματιδίων που σχετίζονται με τις πυρκαγιές (PM2.5) στον αέρα συνδέθηκε με αύξηση των συνολικών νοσηλειών κατά 0,53 % – που σχετίζεται άμεσα με την έκθεση στους ρύπους της πυρκαγιάς. Αυτό αντιστοιχεί σε 35 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους ετησίως, δηλαδή πάνω από 48.000 Βραζιλιάνοι κάθε χρόνο νοσηλεύονται από ρύπανση που οφείλεται σε πυρκαγιές, κυρίως στις πόλεις στα βόρεια, νότια και κεντροδυτικά της χώρας. Οι βορειοανατολικές περιοχές της χώρας είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συνολικές νοσηλείες ήταν «ιδιαίτερα υψηλές σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών ή μικρότερα, σε παιδιά ηλικίας πέντε έως εννέα ετών και σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω».

Η μελέτη εξέτασε περισσότερες από 143 εκατομμύρια νοσηλείες από 1814 δήμους που καλύπτουν σχεδόν το 80 % του πληθυσμού της Βραζιλίας για τα 16 χρόνια της μελέτης – έως το τέλος του 2015 –  συγκρίνοντας αυτά τα δεδομένα με τα καθημερινά επίπεδα PM2,5 που σχετίζονται με τις πυρκαγιές στον αέρα. Ακόμη και η βραχυπρόθεσμη έκθεση στο PM2.5, το μικρό σωματίδιο μέσα στον καπνό της πυρκαγιάς, μπορεί να προκαλέσει άσθμα, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, μείωση της πνευμονικής λειτουργίας, νοσηλεία και πρόωρο θάνατο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here