Ικανοποίηση στη Σ. Αραβία για τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου

Το Ριάντ χαιρέτισε την Τετάρτη (8/9) τη δημοσιοποίηση διαβαθμισμένων εγγράφων που σχετίζονται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «κάθε κατηγορία ότι η Σαουδική Αραβία είναι συνένοχη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου είναι κατηγορηματικά ψευδής».

«Δεν προέκυψαν ποτέ στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ή αξιωματούχοι της είχαν προγενέστερη γνώση της τρομοκρατικής επίθεσης ή συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στον σχεδιασμό ή την εκτέλεσή της», ανέφερε η πρεσβεία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή έδωσε εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσει έγγραφα της έρευνας του FBI για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για αποχαρακτηρισμό και δημοσιοποίηση τους.

«Όταν είχα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, δεσμεύτηκα να διασφαλίσω τη διαφάνεια όσον αφορά τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική», είπε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «θα συνεργαστεί με σεβασμό» με τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στις επιθέσεις.

Μέλη οικογενειών θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ζήτησαν την περασμένη Πέμπτη από τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης να διερευνήσει υποψίες ότι το FBI είπε ψέματα ή κατέστρεψε στοιχεία που συνδέουν τη Σαουδική Αραβία με τους αεροπειρατές.

Το σουνιτικό βασίλειο έχει δηλώσει ότι δεν είχε κανένα ρόλο στις αεροπειρατικές επιθέσεις.

Η πρεσβεία τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία έχει ζητήσει τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που σχετίζονται με την έρευνα των ΗΠΑ για τις επιθέσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here