«Εκρηκτικό κοκτέιλ» πληθωρισμού και αυξημένου κόστους χρήματος απειλεί την ελληνική οικονομία


Μεγάλο προβληματισμό για την πορεία της οικονομίας το επόμενο εξάμηνο εκφράζουν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς την τρέχουσα περίοδο αντιμετωπίζουν πλήθος προκλήσεων που εντείνουν την αβεβαιότητα.

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, ειδικά για τις εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, έχει να κάνει με τα κόστη μεταφοράς τα οποία έχουν εκτοξευτεί σε σχέση με πέρυσι και τα οποία επιβαρύνουν ιδιαίτερα το λειτουργικό κόστος των εταιρειών. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή ενοικίασης ενός κοντέινερ ήταν προ έτους ήταν στα 2.000 ευρώ και πλέον βρίσκεται στις 16.000 ευρώ.

Αλλά και οι τιμές των καυσίμων που πλέον κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2014 επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρών, και αυξάνουν το κόστος παραγωγής και διακίνησης , με αποτέλεσμα πολλές εξ ’αυτών αναγκάζονται να μετακυλούν μέρος των επιβαρύνσεων στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν. Ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας που είναι ενεργοβόρες, η άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στην Ευρώπη άνω των 60 ευρώ ανά τόνο, αποτελεί ένα πρόσθετο λόγο μεγάλης ανησυχίας.

Ακόμη ένας ορατός κίνδυνος για τις επιχειρήσεις σχετίζεται με το κόστος χρήματος. Τον τελευταίο μήνα το risk premium της Ελλάδος, όπως αυτό αποτυπώνεται στη διαφορά απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα, σημειώνει άνοδο 18%.

Παράλληλα, έχει αυξηθεί κατά 60% η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς χρεογράφου, κινούμενη από το 0,53% στις 9 Αυγούστου, στο 0,85% σήμερα! Υπάρχει δε η ανησυχία ότι μετά τις σημερινές ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η απόδοση του ελληνικού ομολόγου θα κινηθεί ακόμα υψηλότερα.

Δεδομένου ότι οι χρηματοοικονομικοί δείκτες των ελληνικών επιχειρήσεων επηρεάζονται σημαντικά από το risk premium της χώρας , μία άνοδος των αποδόσεων θα αυξήσει ανάλογα τα κόστη, αλλά και τον επιτοκιακό κίνδυνο.

Αυτό το σύνθετο παζλ πληθωρισμού και ακριβότερου χρήματος καθιστά τις επιχειρήσεις φειδωλές για την προσεχή περίοδο, ειδικά από τη στιγμή που είναι άγνωστο το τι επιφυλάσσει το φθινόπωρο και ο χειμώνας, στο μέτωπο της πανδημίας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ