ΔΕΠΥ Άνοια: Ανακαλύφθηκε διαγενεακός σύνδεσμος μεταξύ ΔΕΠΥ και άνοιας


Μια νέα μεγάλη μελέτη από το Karolinska Institutet στη Σουηδία βρήκε μια διαγενεακή σχέση μεταξύ ΔΕΠΥ και άνοιας. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, δείχνει ότι οι γονείς και οι παππούδες των ατόμων με ΔΕΠΥ είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας από εκείνους με παιδιά και εγγόνια χωρίς ΔΕΠΥ.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχουν κοινές γενετικές ή/και περιβαλλοντικές συμβολές στη σχέση μεταξύ ΔΕΠΥ και άνοιας. Τώρα χρειαζόμαστε περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε τους υποκείμενους μηχανισμούς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Le Zhang, διδάκτορας στο Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Karolinska Institutet.

Η ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διάσπαση προσοχής, παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα. Επηρεάζει περίπου το 3 % των ενηλίκων παγκοσμίως.

Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ΔΕΠΥ έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες εν μέσω αυξανόμενης ευαισθητοποίησης και γνώσης σχετικά με τη διαταραχή. Ωστόσο, δεδομένου ότι η διάγνωση είναι ακόμα σχετικά νέα, υπάρχει μόνο ένας περιορισμένος αριθμός μικρών μελετών σχετικά με την ανάπτυξη άνοιας σε άτομα με ΔΕΠΥ, με αντικρουόμενα συχνά αποτελέσματα.

Η τρέχουσα μελέτη εξέτασε περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1980 και 2001, εκ των οποίων περίπου το 3,2 % διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ. Χρησιμοποιώντας εθνικά μητρώα, οι ερευνητές συνέδεσαν αυτά τα άτομα με πάνω από πέντε εκατομμύρια βιολογικούς συγγενείς, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των παππούδων και των θείων, και διερεύνησαν σε ποιο βαθμό αυτοί οι συγγενείς εμφάνισαν άνοια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γονείς ατόμων με ΔΕΠΥ είχαν 34 % υψηλότερο κίνδυνο άνοιας από τους γονείς ατόμων χωρίς ΔΕΠΥ. Ο κίνδυνος νόσου Αλτσχάιμερ, ο πιο συνηθισμένος τύπος άνοιας, ήταν 55 % υψηλότερος σε γονείς ατόμων με ΔΕΠΥ. Επιπλέον, τα άτομα με ΔΕΠΥ ήταν πιο πιθανό να έχουν γονείς με άνοια πρώιμης έναρξης.

Η συσχέτιση ήταν χαμηλότερη για συγγενείς δεύτερου βαθμού ατόμων με ΔΕΠΥ, δηλαδή παππούδες και θείους και θείες. Για παράδειγμα, οι παππούδες και οι γιαγιάδες των ατόμων με ΔΕΠΥ είχαν 10 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τους παππούδες των ατόμων χωρίς ΔΕΠΥ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ