Ένοπλες Δυνάμεις: «Ρουά ματ» Στρατηγού Φλωρου σε Ερντογαν –Ελλάδα, Αίγυπτος «κλειδώνουν» τη Μεσόγειο


Η στρατιωτική διπλωματία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ο άξονας ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο – Πώς η ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου» ενισχύει την αμυντική συνεργασία με χώρες – «καταλύτες» στην περιοχή, απομονώνοντας την Τουρκία.

Με βασικό στόχο την συνεχή εκπαίδευση και την απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν σταματούν να εκπαιδεύονται και να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Με το καθεστώς Ερντογάν να βρίσκεται σε μόνιμο πανικό εξαιτίας των πολλών εσωτερικών προβλημάτων και των πολλαπλών ανοιχτών μετώπων στο εξωτερικό, είναι βέβαιο πως κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει. Για το λόγο αυτό, πρόθεση του ΓΕΕΘΑ είναι να μην υπάρχει η παραμικρή αδράνεια και τα στελέχη των τριών Κλάδων να βρίσκονται σε μόνιμη επαγρύπνηση, με συνεχείς δράσεις για την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων και παράλληλα την ενδυνάμωση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών.

Είναι χαρακτηριστικό πως η «αιχμή του δόρατος» των Ενόπλων Δυνάμεων, το Πολεμικό μας Ναυτικό, μετά την περσινή παρατεταμένη κρίση, όπου ο Στόλος έδωσε δυναμικές απαντήσεις στην Άγκυρα όποτε χρειάστηκε, έβαλε στην κορυφή των προτεραιοτήτων την ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα κάθε στιγμή, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Άμυνας επιτάχυνε τις διαδικασίες εξοπλιστικής ενίσχυσης με νέα πλοία, συντήρηση των παλαιών και απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων.

Στόχος του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη είναι το Πολεμικό Ναυτικό να έχει μόνιμη παρουσία σε όλο το μήκος το Αρχιπελάγους, να πραγματοποιεί επίδειξη σημαίας σε όλες τις κρίσιμες για τα εθνικά συμφέροντα περιοχές και να συμμετέχει σε όσο το δυνατόν περισσότερες συμμαχικές ασκήσεις.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας, η ηγεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού φρόντισε να θωρακίσει τα πλοία και τα υποβρύχια από την Covid-19, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της χώρας μας σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, αλλά και σε ασκήσεις με χώρες – «καταλύτες» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως υπήρξε περίοδος που πλοία του Στόλου μας βρίσκονταν ταυτόχρονα από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Περσικό Κόλπο και την Αδριατική.

Η συνεργασία με την Αίγυπτο που εξοργίζει την Άγκυρα

Με κοινό στόχο την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, η Χώρα μας ενισχύει τους δεσμούς με την πανίσχυρη στρατιωτικά Αίγυπτο, θέτοντας αμφότερες την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν στο περιθώριο.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται αυτές τις μέρες η μεγάλη πολυεθνική άσκηση «Bright Star 21», η μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, έχοντας φέρει στα νερά της Μεσογείου τις επίλεκτες δυνάμεις πολλών χωρών. Μεταξύ αυτών φυσικά και η χώρα μας, με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ, το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ, μαχητικά αεροσκάφη F-16, δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και φυσικά του κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι εντυπωσιάζουν με τον επαγγελματισμό και την άρτια εκπαίδευσή τους όλους τους συμμετέχοντες.

Ελλάδα και Αίγυπτος επισφραγίζουν για μια ακόμη φορά την άριστη συνεργασία μεταξύ τους, ενισχύοντας τον άξονα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στέλνοντας δυναμική απάντηση στα νταηλίκια της Άγκυρας. Μάλιστα, τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, σε συνεργασία και με την Κύπρο, άρχισαν ήδη να σχεδιάζουν και την επόμενη σπουδαία διακλαδική άσκηση, που δεν είναι άλλη από την «ΜΕΔΟΥΣΑ 11», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, πιθανότατα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, θα συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανή και η συμμετοχή της Γαλλίας για δεύτερη συνεχή χρόνια, τόσο με μαχητικά αεροσκάφη όσο και πλοία του γαλλικού Στόλου.

Η στρατιωτική διπλωματία του Στρατηγού Φλώρου που εξοργίζει τον Ερντογάν

Είναι προφανές πως η στρατιωτική διπλωματία που έχει αναπτύξει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, εμβαθύνοντας συνεχώς την αμυντική συνεργασία με χώρες του λεγόμενου αραβικού κόσμου, έχει προκαλέσει την οργή του τουρκικού καθεστώτος, που προσπαθεί απεγνωσμένα να σπάσει τους δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ της Αθήνας και μουσουλμανικών χωρών, με τις οποίες μας συνδέει το όραμα για ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις, τόσο του Ταγίπ Ερντογάν όσο και του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, οι οποίοι κατηγόρησαν και πάλι τη χώρα μας για προκλήσεις, δημιουργία εντάσεων, «παράνομη στρατικοποίηση νησιών» και επεκτατική αντίληψη. Ακόμα και για την εξοπλιστική ενίσχυση έχουν να πουν οι Τούρκοι που φαίνεται να… ζορίζονται βλέποντας τα Rafale να βάφονται στα γαλανόλευκα και τη HAF να γίνεται απόλυτη κυρίαρχος του Αρχιπελάγους.

«Ας λένε ό,τι θέλουν. Οι πρακτικές της Τουρκίας είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Ψεύδη, μονταζιέρες και επικίνδυνες προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στην περιοχή. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, εκπαιδευόμαστε, θωρακίζουμε τα σύνορά μας και εξασφαλίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επισημαίνουν με νόημα υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού «Πενταγώνου», προσθέτοντας πως «αν χρειαστεί η Τουρκία θα λάβει και πάλι τις πρέπουσες απαντήσεις επί του πεδίου, όπως ακριβώς το 2020 και κάθε φόρα που επιχείρησαν να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ