Το «perpetual bond» της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο Πολωνός των Panama Papers και το Google Pay


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η CVC αποφασίζει

Μπορεί τους τελευταίους μήνες η CVC Capital Partners να μην έχει κάνει σχεδόν καθόλου αισθητή την παρουσία της στην Εθνική Ασφαλιστική, ωστόσο πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως αυτό θα αλλάξει το προσεχές διάστημα. Τραπεζικές πηγές μας πληροφόρησαν πως ο Άλεξ Φωτακίδης, ο partner της CVC Capital Partners για την Ελλάδα είναι σε φάση προετοιμασίας και πως σύντομα θα γίνουν κινήσεις. Μια από αυτές μαθαίνουμε πως θα αφορά στη διαχείριση ενός perpetual bond με «τσουχτερό» επιτόκιο που κρατά από την εποχή του PSI. Πρόκειται για ομολογιακό δάνειο μειωμένης διασφάλισης αορίστου διάρκειας ύψους 50 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει η Εθνική Ασφαλιστική, εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ είχαν καλυφθεί από την Εθνική Τράπεζα και τα 5 εκατ. ευρώ από την NBG Bank Malta. Το επιτόκιο του δανείου ισούται με Euribor 6μήνου πλέον περιθωρίου 800 μονάδων βάσης, ήτοι σήμερα διαμορφώνεται στο 7,5%. Καθώς το κόστος του ομολογιακού δανείου είναι μεγάλο, εξετάζεται ήδη ο τρόπος διαχείρισής του, με την πλήρη αποπληρωμή του να θεωρείται ως η πλέον πιθανή εξέλιξη…

Google Pay από την Alpha Bank

Αυξάνονται και πληθύνονται οι τρόποι με τους οποίους οι πελάτες των ελληνικών τραπεζών μπορούν να πληρώνουν με το smartphone τους ή το «έξυπνο» ρολόι τους. Η τελευταία προσθήκη έρχεται από την πλευρά της Alpha Bank και αφορά στη δυνατότητα που έχουν πλέον οι πελάτες της να χρησιμοποιούν τις κάρτες της και μέσω Google Pay. Η Alpha Bank είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που δίνει αυτή τη δυνατότητα. Συστημική, διότι η Viva ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που το υποστήριξε. Ενδιαφέρουσα σημείωση είναι πως για πληρωμές μέσω Google Pay μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το Android smartwatch.

Χωρίς Novasports η Vodafone TV

Ενδεχομένως να πουν κάποιοι ότι πρόκειται για απότοκο της συμφωνίας εξαγοράς της Wind από τη United Group, η οποία ελέγχει τη Nova, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι η κατάσταση. Ο λόγος για το γεγονός ότι από τις 15 Οκτωβρίου τα κανάλια Novasports δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα στο Vodafone TV. Σε ανακοίνωση της η Vodafone Ελλάδος αναφέρει ότι ο λόγος είναι η λήξη της σχετικής συμφωνίας με τη Nova. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτή η εξέλιξη ήταν μάλλον αναμενόμενη δεδομένου ότι η Nova ζήτησε ιδιαίτερα αυξημένο -σε σχέση με την υπάρχουσα συμφωνία- τίμημα και η Vodafone δεν ήταν διατεθειμένη να το καταβάλλει. Ίσως και επειδή τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της συνεργασίας δεν ήταν τα αναμενόμενα. Πάντως, οι άνθρωποι της United Group είχαν εδώ και αρκετό καιρό δηλώσει δημόσια ότι το τίμημα της προηγούμενης συμφωνίας ήταν χαμηλό. Όσον αφορά στην αντίστοιχη συμφωνία της Nova με τη Wind, αυτή λήγει στις αρχές του 2022. Και μέχρι τότε και έχουμε καιρό, αλλά και είναι πιθανό να βρισκόμαστε πλέον και πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας της εξαγοράς της Wind από τη United Group.

Ο Σταϊκούρας για το Συνεγγυητικό

Την Τετάρτη σας ενημερώναμε πως μετά την αποχώρηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού το νομοσχέδιο για το Συνεγγυητικό Κεφαλαίο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών θα καθυστερούσε να μπει στη Βουλή, διότι θα έπρεπε να περάσει από τον νέο Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Νίκο Κουλοχέρη και εν συνεχεία από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Μας ενημέρωσαν αρμοδίως πως ο κ. Σταϊκούρας είναι ενημερωμένος για τα 90 άρθρα του σχεδίου νόμου και πως ήδη προωθεί το νομοθέτημα για ψήφιση στη Βουλή, χωρίς να απαιτηθεί κάποια παρέμβαση από τον νέο ΓΓ. Η εξέλιξη αυτή είναι ικανοποιητική, διότι το εν λόγω σχέδιο νόμου ήταν ώριμο από καιρό και είχε εξασφαλίσει τη συναίνεση όλης της αγοράς.

Ο «δραστήριος» Πολωνός

Στο ραντάρ των ελληνικών αρχών έβαλαν οι πολωνικές διωκτικές αρχές έναν 46χρονο Πολωνό επιχειρηματία, ο οποίος κάνει «περίεργα» παιχνίδια με ελληνικές ΙΚΕ, αλλά και με νεοσύστατες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Κρακοβία και έχουν ως μετόχους Έλληνες υπηκόους. Ο εν λόγω επιχειρηματίας που είναι επισημασμένος στα Panama Papers, εμφανίζεται την τελευταία τετραετία ως εκπρόσωπος Κυπριακών και Μαλτέζικων εταιρειών που αγοράζουν μερίδια σε ελληνικές ΙΚΕ και ύστερα προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με χρήματα άγνωστης προέλευσης. Ο ίδιος εμφανίζεται και ως φορολογικός εκπρόσωπος Ελλήνων υπηκόων που τους τελευταίους μήνες συστήνουν επιχειρήσεις στην Κρακοβία. Αν και η συνδρομή των ελληνικών Αρχών ζητήθηκε μόλις πρόσφατα από τους Πολωνούς, θεωρείται πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις ροές κεφαλαίων, ώστε η υπόθεση να ξεκαθαρίσει σύντομα…

Καμπάνες για εικονικά τιμολόγια

Αθροιστικά πρόστιμα 2,16 εκατ. ευρώ επέβαλε η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών διαφορών της ΑΑΔΕ σε γνωστή επιχείρηση του χώρου των logistics, η οποία έλαβε και καταχώρησε στα βιβλία της 83 εικονικά φορολογικά στοιχεία, συνολικής καθαρής αξίας 2,2 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση έβγαζε μάτια, καθώς από τους ελέγχους της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής διαπιστώθηκε πως η προμηθεύτρια εταιρεία δεν ήταν σε καμία περίπτωση σε θέση να παράσχει στην εταιρεία logistics τις υπηρεσίες φύλαξης και καθαρισμού που αναγράφονταν στα επίμαχα τιμολόγια. Κατά την αυτοψία της ΑΑΔΕ στις εγκαταστάσεις της εκδότριας των τιμολογίων, βρέθηκε να μη λειτουργεί, ενώ προέκυψε ότι κατά το διάστημα έκδοσης των τιμολογίων δεν είχε κάποιο μισθωτήριο συμβόλαιο σε ισχύ και δεν απασχολούσε μόνιμο ή εποχικό προσωπικό. Ως εκ τούτου, η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής έκρινε ότι η προμηθεύτρια εταιρεία δεν παρείχε ποτέ τις αναγραφόμενες υπηρεσίες και πως τα εκδοθέντα στοιχεία είναι εικονικά στο σύνολό τους.

Από την Golden Visa στη ναυτιλία

Απανωτά καμπανάκια έχουν κτυπήσει από τις ελληνικές τράπεζες για Κινέζα υπήκοο που διαμένει στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και η οποία πρωταγωνιστεί στις συναλλαγές Golden Visa. Η εν λόγω επιχειρηματίας που έχει αποκτήσει και ελληνικό διαβατήριο, έχει κάνει το τελευταίο διάστημα άνοιγμα στον ναυτιλιακό κλάδο, συστήνοντας επιχείρηση με συναφές σκοπό. Τα χρήματα που επενδύονται στις συναλλαγές αυτές δεν είναι ορατής προέλευσης με αποτέλεσμα τα πιστωτικά ιδρύματα να έχουν επισημάνει πολλές φορές τις επιχειρηματικές πρακτικές της συγκεκριμένης κυρίας. Η πρώτη αναφορά έγινε το 2018 και η τελευταία μόλις προσφάτως…


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ