Κόσμος Πανδημία: Η κανονικοποίηση των διαδικτυακών γνωριμιών


Πώς οι διαδικτυακές γνωριμίες επηρεάζουν την ψυχική υγεία και συμπεριφορά

Η τεχνολογία έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη πολιτισμική στροφή του πώς βρίσκουμε τον έρωτα.

 

Σε αυτούς τους καιρούς που ζούμε, σχεδόν τα πάντα, από τα ψώνια μέχρι και οι θεραπευτικές μας συνεδρίες γίνονται διαδικτυακά. Η παγκόσμια πανδημία μετέφερε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής και των αλληλεπιδράσεών μας σε ψηφιακό περιβάλλον και αύξησε κατακόρυφα τον χρόνο μας μπροστά από τις οθόνες. Η τεχνολογία έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη πολιτισμική στροφή του πώς βρίσκουμε τον έρωτα. Οι διαδικτυακές γνωριμίες έχουν κατά ένα μεγάλο μέρος κανονικοποιηθεί και γίνει αποδεκτές ως ένα εργαλείο ανθρώπινης σύνδεσης. Τα έσοδα από αυτή τη βιομηχανία και τη συχνότητα χρήσης της είναι αστρονομικά. Το Tinder, για παράδειγμα, μετρά 57 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, αλλά δεν είναι η μόνη πλατφόρμα που χρησιμοποιείται.

Ο μέσος όρος ηλικίας των χρηστών κυμαίνεται από 18-34 ετών. Εντούτοις, έχει παρατηρηθεί αύξηση κατά 60% σε όσους αναζητούν μια ψηφιακή γνωριμία και είναι 45-55 ετών. Τέλος, η χρήση των αντίστοιχων εφαρμογών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και από άτομα άνω των 55 ετών.

Πιθανά μειονεκτήματα των διαδικτυακών γνωριμιών

Το 45% των χρηστών με προϋπάρχουσες διαταραχές διάθεσης αναφέρουν ότι η χρήση τέτοιων εφαρμογών και ιστοσελίδων επιδεινώνει τα καταθλιπτικά τους συμπτώματα, ενώ το 20% αναφέρει ότι έχει αποδειχθεί ωφέλιμη για τη διάθεσή τους.

Ψυχική δυσφορία

Για την ακρίβεια, οι χρήστες αντιμετωπίζουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν έντονο στρες σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται αν το άτομο χρησιμοποιεί τις εφαρμογές συχνότερα (για παράδειγμα σε καθημερινή βάση) και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα άτομα που αναζητούν επιβεβαίωση είναι πιο ευάλωτα και ευαίσθητα σε απορρίψεις ή επηρεάζονται αμέσως θετικά από την προσοχή.

Διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος

Οι διαδικτυακές γνωριμίες συνδέονται επίσης με κακή εικόνα για το σώμα και/ή με τη χρήση ανθυγιεινών μεθόδων απώλειας βάρους όπως χρήση καθαρτικών ή αναβολικών στεροειδών. Υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία που δείχνουν ότι συνεισφέρουν στη διαμόρφωση της αυτοεικόνας κάποιου, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες. Ο χρήστης μπαίνει στη θέση της συνεχούς προβολής• γνωρίζει ότι επικρίνεται συνεχώς για την εμφάνισή του.

Πώς οι διαδικτυακές γνωριμίες αλλάζουν τα μοτίβα σχέσεων

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δυσκολεύονται να κάνουν γνωριμίες και να συνδεθούν με κάποιον άλλον μέσω των συμβατικών μεθόδων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τέτοιες ιστοσελίδες και πλατφόρμες διευκολύνουν τη διαδικασία για τη σύναψη ερωτικών σχέσεων. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με κοινωνικό άγχος ή με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού επιλέγουν τέτοιους τρόπους.

Τι ψάχνουν οι χρήστες των ιστοσελίδων και εφαρμογών γνωριμιών

Το 49% των χρηστών αναφέρει σε έρευνα ότι ψάχνει σύντροφο για γάμο ενώ το 47% ότι αναζητά μόνο σεξ. Επίσης, κάτι εξίσου ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα μιας άλλης μελέτης, η οποία έδειξε ότι πολλοί ήταν εκείνοι που χρησιμοποιούσαν τις εφαρμογές για να λάβουν επιβεβαίωση. Το 49% αναφέρουν ότι η χρήση τους είχε θετική έκβαση για την αυτοεκτίμησή τους.

Χαρακτηριστικά όπως η γεωγραφική απόσταση, η ηλικία και το επίπεδο μόρφωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικά εκτός από την εμφάνιση. Εντούτοις, οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να επιμείνουν στα προκαθορισμένα τους κριτήρια, αν βρουν μια ή έναν ελκυστικό πιθανό σύντροφο.

Οι περισσότεροι τελικά συναντούν τις γνωριμίες τους από κοντά, ενώ το 22% δεν φτάνει ποτέ σε μια συνάντηση. Τέλος, το 49% των χρηστών αναφέρει ότι είχε τουλάχιστον μία σχέση που θα χαρακτήριζε ως «σοβαρή» με κάποιον που συνάντησε διαδικτυακά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ