Αφγανιστάν: Πρώτη εμπορική πτήση εξωτερικού από την Καμπούλ, ενώ ο ΟΗΕ καταγγέλλει παρενόχληση


Η πρώτη εμπορική πτήση εξωτερικού επί της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν. 

Η πρώτη εμπορική πτήση εξωτερικού επί της νέας, μεταβατικής κυβέρνησης των Ταλιμπάν έφυγε από την Καμπούλ την Πέμπτη, μεταφέροντας πάνω από 100 ξένους πολίτες, μεταξύ των οποίων ήταν και κάποιοι Αμερικανοί από αυτούς που είχαν μείνει πίσω μετά την επιχείρηση αερομεταφοράς από τις χώρες της Δύσης.

Η πτήση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα στις προσπάθειες των Ταλιμπάν για δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους, αφού κατέλαβαν την εξουσία τον προηγούμενο μήνα, αν και αυξάνονται οι αναφορές βίας σε βάρος γυναικών, ξένων και δημοσιογράφων στα χέρια των Ισλαμιστών.

Η Ντέμπορα Λάιονς, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως στοχεύονται μη κυβερνητικές οργανώσεις, πως περιορίζονται οι ελευθερίες των γυναικών και πως το αφγανικό προσωπικό του ΟΗΕ παρενοχλείται και εκφοβίζεται.

«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους – δουλειά που είναι απαραίτητη για τον αφγανικό λαό – αν το προσωπικό τους υποβάλλεται σε εκφοβισμό, φοβάται για τη ζωή του, και δεν μπορεί να κινείται ελεύθερα» είπε η Λάιονς στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Εσωτερικό έγγραφο ασφαλείας του ΟΗΕ που είδε το Reuters στις 25 Αυγούστου περιέγραψε δεκάδες περιστατικά, περιλαμβανομένων κεκαλυμμένων απειλών, λεηλασιών σε γραφεία του ΟΗΕ και σωματική κακοποίηση προσωπικού από τις 10 Αυγούστου, πέντε ημέρες πριν οι Ταλιμπάν επιστρέψουν στην εξουσία.

Ο Τζέφρι ΝτεΛαουρέντις, Αμερικανός διπλωμάτης, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως οι ΗΠΑ είναι «οργισμένες για τις αναφορές πως μέλη των Ταλιμπάν επιδίδονται σε αντίποινα σε βάρος προσωπικού του ΟΗΕ ανά τη χώρα. Αυτό είναι απλά απαράδεκτο».

Η παρενόχληση προσωπικού του ΟΗΕ παρατηρείται καθώς η χώρα βρίσκεται στα «πρόθυρα συνολικής κατάρρευσης της οικονομίας και της κοινωνικής τάξης» χωρίς εισροή χρημάτων, είπε η Λάιονς, προσθέτοντας πως υπάρχουν αυξανόμενες αναφορές για επιβολή περιορισμών σε γυναίκες παρόμοιων με αυτούς που λάμβαναν χώρα όταν κυβερνούσαν από το 1996 ως το 2001, παρά τις δεσμεύσεις περί σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών στο πλαίσιο της Σαρία.

Το Κατάρ και η Τουρκία έχουν βοηθήσει τους Ταλιμπάν να ανοίξουν ξανά το αεροδρόμιο και μια πηγή είπε ότι οι επιβάτες μεταφέρθηκαν με καταριανό κονβόι αφού συμφωνήθηκε η ασφαλής διέλευσή του με τους Ταλιμπάν. Στη Ντόχα θα μείνουν αρχικά σε ένα κτήριο όπου φιλοξενούνται και Αφγανοί.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ