Ουκρανία – Ζελένσκι: Υπαρκτός ο κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσία


Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με την γειτονική Ρωσία είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί να έχει μία ουσιαστική συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε ερώτηση που δέχθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Φόρουμ Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Γιάλτας (YES), αν πραγματικά θα μπορούσε να γίνει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Ρωσία, η οποία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ο Ζελένσκι απάντησε: «Νομίζω ότι μπορεί».

«Είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα» ανέφερε.

Σύμφωνα με το Κίεβο, στην σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 14.000 άνθρωποι από το 2014.

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί, αλλά εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν δέχθηκε σαφή απάντηση στο αίτημά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ -μια κίνηση που είναι βέβαιο ότι θα εξόργιζε τη Μόσχα.

«Δεν είχαν […] μια ξεκάθαρη θέση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», σημείωσε για να προσθέσει: «Η Ουκρανία είναι έτοιμη εδώ και καιρό». Μια άρνηση να δεχθούν την Ουκρανία θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, συνέχισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Κίεβο και την Μόσχα οξύνθηκαν νωρίτερα φέτος, όταν επιδεινώθηκαν οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία και η Ρωσία συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό στρατευμάτων κοντά στα σύνορα.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έχασε το ενδιαφέρον της για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ ο Ζελένσκι πίεζε μάταια για μια συνάντηση με τον Πούτιν στη ζώνη σύγκρουσης.

«Ειλικρινά δεν έχω χρόνο να τον σκεφτώ. Με ενδιαφέρει περισσότερο αν μπορούμε να έχουμε πραγματικά μια ουσιαστική συνάντηση, όχι για να γίνουν δηλώσεις, όπως κάνει με κάποια κράτη» ανέφερε,

«Μου φαίνεται ότι σήμερα […] δεν βρίσκουν πως έχει νόημα να λύνουν ζητήματα. Να τελειώσουν τον πόλεμο και να επιλύσουν συγκρουσιακά ζητήματα γρήγορα -δεν το θέλουν αυτό» κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ