Κορωνοϊός: Φάρμακο για την ουρική αρθρίτιδα αποτελεσματικό κατά του SARS-CoV-2 και άλλων αναπνευστικών ιών


Καθώς τα κρούσματα COVID-19 συνεχίζουν να εκτοξεύονται στις ΗΠΑ και τον κόσμο, υπάρχουν λίγες επιλογές για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Αλλά νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Georgia προσφέρει ελπίδα για ένα βιώσιμο θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση της νόσου που έχει στοιχίσει πάνω από 4 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

H μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature’s Scientific Reports, διαπίστωσε ότι η προβενεσίδη έχει ευρείες αντιιικές ιδιότητες, καθιστώντας την έναν κύριο υποψήφιο για την καταπολέμηση όχι μόνο της μόλυνσης SARS-CoV-2 αλλά και άλλων κοινών και θανατηφόρων αναπνευστικών ιών όπως ο RSV – Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός – και η γρίπη.

Το Probenecid είναι ένα φάρμακο εγκεκριμένο από τον FDA που χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και είναι ήδη ευρέως διαθέσιμο στις ΗΠΑ. Το φάρμακο κυκλοφορεί στην αγορά για πάνω από 40 χρόνια και έχει ελάχιστες παρενέργειες.

“Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα εκεί έξω για την ασφαλή καταπολέμηση αυτών των ιών», δήλωσε ο Ralph Tripp, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Αυτό το αντιικό λειτουργεί για όλους τους αναπνευστικούς ιούς RNA που δοκιμάσαμε, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2. RSV, κορωνοϊός και γρίπη κυκλοφορούν όλα την ίδια εποχή”.

Ralph Tripp, GRA Eminent Scholar of Vaccine and Therapy Studies στο Πανεπιστήμιο Γεωργίας των ΗΠΑ

Αποκλεισμός της αναπαραγωγής του ιού

Οι ιοί συνεργάζονται με τα κύτταρα ενός ατόμου για να αναπαράγουν και να παράγουν περισσότερο ιό. Η προβενεσίδη εμποδίζει αυτή τη διαδικασία αναπαραγωγής, εμποδίζοντας τον ιό να μολύνει τα κύτταρα του ατόμου.

Σε κλινική δοκιμή, ο Tripp έδειξε ότι το φάρμακο λειτουργεί ως προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό και ως θεραπεία μετά την έκθεση σε ζωικά μοντέλα – κατά του SARS-CoV-2 και της γρίπης. Το φάρμακο έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του RSV in vitro, ενώ οι μελέτες in vivo βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παρόλο που το φάρμακο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως αφού ένα άτομο είναι θετικό στον ιό, τα ευρήματα προφύλαξης σημαίνουν ότι άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα θα μπορούσαν επίσης να πάρουν το φάρμακο για να αποτρέψουν τη νόσηση.

Εκτός από την πρόληψη της ασθένειας, η προβενεσίδη μπορεί επίσης να αυξήσει την αποτελεσματικότητα άλλων θεραπειών. Το Probenecid χρησιμοποιείται ήδη για την αύξηση της ισχύος ορισμένων αντιβιοτικών, οπότε είναι πιθανό το φάρμακο να λειτουργεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες COVID-19 επίσης.

Τώρα οι ερευνητές ερευνούν ποια δοσολογία προβενεσίδης θα μπορούσε να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καταπολέμηση των ιών στους ανθρώπους.

“Ο SARS-CoV-2, ο RSV και η γρίπη έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Tripp. «Το Probenecid έχει ισχυρή αντιική δράση έναντι αυτών των ιών και λειτουργεί με ασφάλεια».

Το Probenecid είναι ήδη εγκεκριμένο από τον FDA και έχει ισχυρές αντιικές ιδιότητες έναντι του SARS-CoV-2.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ