11η Σεπτεμβρίου: Τα ιστορικά γεγονότα που επισκίασε η επίθεση στους δίδυμους πύργους


Η 11η Σεπτεμβρίου έχει μείνει στο μυαλό όλων για τα γεγονότα του 2001 και την επίθεση στους δίδυμους πύργους, όμως, πριν από το συγκεκριμένο συμβάν έχει να επιδείξει αρκετά, και σημαντικά, ιστορικά γεγονότα.

Κάθε φορά που ακούει κανείς τη φράση «11η Σεπτεμβρίου» ή βλέπει το ημερολόγιο να έχει φτάσει σε αυτή την ημέρα, μοιραία έρχεται στο μυαλό του η επίθεση στους δίδυμους πύργους και όλα όσα ακολούθησαν. Από το 2001 κι έκτοτε, το γεγονός αυτό έχει επισκιάσει κάθε άλλο που συνέβη μέσα στα χρόνια, την ίδια ημερομηνία.

Τα γεγονότα αυτά, κυρίως όσα προηγήθηκαν του 2001, δεν ήταν λίγα και σίγουρα δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητα. Μια σειρά από κομβικές μάχες, πραξικοπήματα, γεννήσεις και θανάτους έχουν σημαδέψει την 11η Σεπτεμβρίου, που θα ήταν έτσι κι αλλιώς μια σημαντικά ιστορική ημέρα.

Το Newsbomb.gr κάνει αναδρομή σε μια σειρά γεγονότων που επισκιάστηκαν από την επίθεση στους δίδυμους πύργους…

11 Σεπτεμβρίου 1297 – Η μάχη του Στέρλινγκ

Οι επαναστατημένοι Σκωτσέζοι, με ηγέτη τον Γουίλιαμ Γουάλας καταφέρνουν να κερδίσουν τους Άγγλους σε μια κομβική μάχη για την εξέλιξη του αγώνα τους.

Μνημείο Γουάλας - Σκωτία
Το εθνικό μνημείο «Γουάλας», αφιερωμένο στη μνήμη του σερ Γουίλιαμ Γουάλας στη Σκωτία.AP

11 Σεπτεμβρίου 1776 – Διάσκεψη για την Αμερικανική Επανάσταση

Βρετανοί και Αμερικανοί κάνουν ευρεία διάσκεψη στο Στάτεν Άιλαντ, για να σταματήσει εν τη γενέσει της η Αμερικανική Επανάσταση. Η διάσκεψη δεν έχει αποτέλεσμα και ο αγώνας για την Ανεξαρτησία της Αμερικής θα συενεχιστεί με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αμερικανική Επανάσταση
Η «Παλαιά Φρουρά» των ΗΠΑ στα εγκαίνια μουσείο για την Αμερικανική Επανάσταση.AP

11 Σεπτεμβρίου 1922 – Στρατιωτικό κίνημα στην Ελλάδα

Ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο Στυλιανός Γονατάς και ο Δημήτριος Φωκάς κηρύσσουν επανάσταση με τη στήριξη των στρατευμάτων που διέφυγαν από τη Μικρά Ασία στη Χίο και τη Λέσβο. Μετά από τρια 24ωρα, η Επαναστατική Επιτροπή είχε αναλάβει την εξουσία, με τον Νικόλαο Πλαστήρα να την παραδίδει στον Ελευθέριο Βενιζέλο, επί της ουσίας, καθώς του ανέθεσε τη διεθνή εκπροσώπηση της Ελλάδας.

Κίνημα Πλαστήρα
Οκτώβριος του ’22, με τον Βασιλιά Γεώργιο, τον Στρατηγό Γονατά και τον Στρατηγό Πλαστήρα περιτριγυρισμένους από τον στρατό που είχαν δημιουργήσειAP

11 Σεπτεμβρίου 1945 – Γέννηση Φραντς Μπεκενμπάουερ

Ο «Κάιζερ» του γερμανικού ποδοσφαίρου γεννήθηκε στο Μόναχο και έμελλε να γράψει ιστορία. Κατέκτησε πρωταθλήματα, κύπελλα αλλά και το Κύπελλο Πρωταθλητριών και το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Δυτική Γερμανία, όντας ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της ιστορίας. Τόσο για τη Γερμανία όσο και για τον κόσμο…

11 Σεπτεμβρίου 1954 – Θάνατος Μαρίκας Κοτοπούλη

Θεωρήθηκε μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς στην ιστορία. Η ερμηνεία της σε έργα σύγχρονων συγγραφέων θεωρείται ανεπανάληπτη. Μολονότι δε διακρινόταν για την εξωτερική της εμφάνιση, κέρδισε το θαυμασμό με τη γοητεία που εξέπεμπε, καθώς και με τη σπιρτάδα του μυαλού και τη δημιουργικότητα της σκέψης της.

11 Σεπτεμβρίου 1971 – Θάνατος Νικίτα Χρουστσόφ

Ο Νικίτα Σεργκιέγιεβιτς Χρουστσόφ, υπήρξε ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ψυχρού Πολέμου. Διατέλεσε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης από το 1953 έως το 1964 και πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών από το 1958 ως το 1964. Ο Χρουστσόφ έθεσε τις βάσεις για την αποσταλινοποίηση της χώρας, για το διαστημικό πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης όπως και για σειρά φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων στην εσωτερική πολιτική του κράτους. Απομακρύνθηκε από την ηγεσία της χώρας το 1964 και αντικαταστάθηκε από τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

11 Σεπτεμβρίου 1973 – Πραξικόπημα Πινοσέτ στη Χιλή

Στην Χιλή ο στρατηγός Αουγούστο Πινοσέτ ηγείται πραξικοπήματος που με τη βοήθεια και χρηματοδότηση των ΗΠΑ, ανατρέπει τον δημοκρατικά εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο Σαλβαδόρ Αγιέντε. Η χούντα θα κρατήσει 17 έτη.

11 Σεπτεμβρίου 1986 – Θάνατος Παναγιώτη Κανελλόπουλου

Ο Έλληνας πολιτικός, φιλόσοφος και ακαδημαϊκός ήταν γόνος της γνωστής οικογένειας Κανελλόπουλου. Ανέλαβε για δύο σύντομες θητείες την προεδρία ελληνικών κυβερνήσεων το 1945 και το 1967. Η παρουσία του στη νεοελληνική γραμματεία και φιλοσοφία και η ταυτόχρονη ενασχόλησή του με την πολιτική τον ανέδειξε ως ιδιαίτερο φαινόμενο του σύγχρονου ελληνικού πολιτικού βίου ενώ η μετριοπάθεια, η αυτοκριτική του διάθεση και το ήθος του συνέτειναν, ειδικότερα μετά τη Μεταπολίτευση, στην απόδοση του τίτλου του «Νέστορα» της ελληνικής πολιτικής από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ