ΜΙ5: Φόβοι οτι το Λονδίνο θα «βιώσει» τη δική του 11η Σεπτεμβρίου μετά την αποχώρηση απο την Καμπούλ


Ο επικεφαλής της MI5 προειδοποιεί ότι η Βρετανία μπορεί να αντιμετωπίσει μια «θεαματική» επίθεση όπως η 11η Σεπτεμβρίου μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν,

Ο επικεφαλής του MI5 προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια «τεράστιου μεγέθους» επίθεση όπως η 11η Σεπτεμβρίου μετά την αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν.

Ο Κεν ΜακΚάλουμ δήλωσε ότι η υπηρεσία ασφαλείας ανησυχεί ότι οι τρομοκράτες θα είναι σε θέση να ανασυνταχθούν και να σχεδιάσουν εξελιγμένες επιχειρήσεις με στόχο το Ηνωμένο Βασίλειο. Χθες μάλιστα αποκάλυψε ότι η MI5 και η αστυνομία απέτρεψαν 31 σχέδια επιθέσεων «σε προχωρημένο στάδιο» στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια.

Ο γενικός διευθυντής της MI5 είπε ότι η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν «ενθουσίασε και ενθάρρυνε» τους εξτρεμιστές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να πλημμυρίσει με ηρωίνη μετά την πτώση του Αφγανιστάν, φοβούνται την ίδια στιγμή οι ηγέτες της αστυνομίας

Η χώρα βρίσκεται πίσω απο το 82% της παγκόσμιας παραγωγής ηρωίνης. Η Ντόνα Τζόουνς, επικεφαλής του σοβαρού εγκλήματος στην Ένωση Επιτρόπων Αστυνομίας και Εγκληματικότητας, δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι η αύξηση (της ηρωίνης) αγγίζει τους δρόμους της Βρετανίας ακόμα, αλλά νομίζω ότι θα γίνει στους επόμενους έξι έως 12 μήνες …επειδή οι βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις δεν βρίσκονται [στο Αφγανιστάν] για τον έλεγχο και τη ρύθμιση των αεροδρομίων και των συνόρων».

Ο ΜακΚάλουμ υπενθύμισε το ματαιωμένο σχέδιο για την έκρηξη υγρών εκρηκτικών σε επτά αεροσκάφη που απογειώνονταν από το Χίθροου το 2006, λέγοντας ότι σχέδια αυτού του «θεαματικού» μεγέθους ήταν λιγότερο συνηθισμένα λόγω της 20ετούς προσπάθειας για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής από το Αφγανιστάν.

«Η μεγάλη ανησυχία που προέρχεται από το Αφγανιστάν είναι ο κίνδυνος να ανασυσταθούν οι τρομοκράτες και να μας θέσουν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο». είπε στο BBC Radio 4 πριν από τη σημερινή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν θα ενθάρρυναν ορισμένους από αυτούς τους εξτρεμιστές, και έτσι η προσοχή μας στρέφεται σε αυτούς ακριβώς τους κινδύνους, μαζί με μια σειρά άλλων απειλών» πρόσθεσε.

Είπε ότι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός απειλών προέρχονται από ακροδεξιές ομάδες.

Ο κ. ΜακΚάλουμ είπε ότι η απειλή της τρομοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει «πραγματική και διαρής» – και ότι η πανδημία του κοροναϊού δεν την έχει μειώσει. Ο κορυφαίος μυστικός πράκτορας της Βρετανίας είπε πίσης ότι αμέσως ήξερε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν πίσω από την επίθεση.

«Αντιμετωπίζουμε έναν συνεπή παγκόσμιο αγώνα για να νικήσουμε τον εξτρεμισμό και να προστατευτούμε από την τρομοκρατία – αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συνεργαζόμενη με την αστυνομία, η οργάνωσή μου διέκοψε 31 επιθέσεις επίθεσης σε ύστατο στάδιο στη Μεγάλη Βρετανία.

«Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει κυρίως ισλαμιστικές επιθέσεις αλλά και έναν αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων από τρομοκράτες της δεξιάς πτέρυγας». «Ακόμη και κατά την περίοδο της πανδημίας που όλοι υπομείναμε τα τελευταία δύο χρόνια, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε έξι επιθέσεις σε τελευταίο στάδιο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ