Δανία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που «αποχαιρέτησε» τα μέτρα για τον κορονοϊό


Η Δανία ήρε όλους τους περιορισμούς που είχε επιβάλλει κατά του κορονοϊού, καθώς το ποσοστό του εμβολιασμού στη χώρα ξεπέρασε το 80%

Η σκανδιναβική χώρα δηλώνει ότι δεν θεωρεί πλέον τον κορονοϊό μια «κοινωνικά κρίσιμη» ασθένεια. Το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού της Δανίας της επέτρεψε να γίνει μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που ήρε όλους τους εσωτερικούς περιορισμούς για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-1, μετά από 548 ημέρες lockdown.

Η επιστροφή στην κανονικότητα ήταν σταδιακή, αλλά από την Παρασκευή, η ψηφιακή κάρτα – απόδειξη του εμβολιασμού – δεν απαιτείται πλέον κατά την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και έγινε ένα αποτα τελευταία μέτρα που καταργήθηκαν.

Πάνω από το 80% των ατόμων ηλικίας άνω των 12 ετών στη σκανδιναβική χώρα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, οδηγώντας την κυβέρνηση της Δανίας να δηλώσει από τα μεσάνυχτα ότι δεν θεωρεί πλέον την Covid-19 μια κρίσιμη ασθένεια.

«Δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ νωρίς. Ανοίξαμε την πόρτα αλλά είπαμε επίσης ότι μπορούμε να την κλείσουμε αν χρειαστεί », δήλωσε ο Søren Riis Paludan, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας.

Το σημείο καμπής για να αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς η Δανία ήρθε όταν η πλειοψηφία των ατόμων ηλικίας 50 και άνω έκανε και τις δύο δόσεις, είπε.

Από τις 14 Αυγούστου, η χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες δεν είναι πλέον υποχρεωτική. Την 1η Σεπτεμβρίου, τα νυχτερινά κέντρα επαναλειτούργησαν, τα όρια στις δημόσιες συγκεντρώσεις αφαιρέθηκαν και δεν ήταν πλέον υποχρεωτικό να δείχνει κανείς την κάρτα για να καθίσει μέσα σε εστιατόρια, να παρακολουθεί αθλητικούς αγώνες, να μπαίνει σε γυμναστήρια ή κομμωτήρια.

Ωστόσο, η χρήση μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στα αεροδρόμια και συνίσταται στους ανθρώπους να φορούν όταν βρίσκονται σε γιατρό, κέντρα διεξαγωγής τεστ ή νοσοκομεία.

Η απόσταση εξακολουθεί να συστήνεται και εξακολουθούν να ισχύουν αυστηροί περιορισμοί εισόδου για τους μη Δανούς στα σύνορα. Η επιδημία εξακολουθεί να θεωρείται «μια συνηθισμένη επικίνδυνη ασθένεια».

Ο Δανός υπουργός Υγείας, Μάγκνους Χέουνικε, δήλωσε τον Αύγουστο ότι «η επιδημία είναι υπό έλεγχο», αλλά προειδοποίησε ότι δεν είμαστε εκτός του προβλήματος και η κυβέρνηση θα ενεργήσει όπως απαιτείται κάθε φορά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ