Οικονόμου: Κάλυψη 80% στις αυξήσεις της ΔΕΗ που θα φαίνεται στο τιμολόγιο – Μέχρι πότε θα ισχύσει

Τι είπε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός – Τι θα ισχύσει για την κάλυψη 80% των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ και τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Στις εξαγγελίες Μητσοτάκη στην 85η ΔΕΘ αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όσον αφορά το θέμα της ΔΕΗ, ο κ, Οικονόμου τόνισε ότι 80% των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για κάθε νοικοκυριό θα καλυφθεί από το κράτος και αυτό θα φαίνεται και στο τιμολόγιο. Επίσης, συμπλήρωσε ότι το μέτρο θα ισχύσει όσο χρειαστεί και όσο διαρκούν οι ανατιμήσεις.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% θα έχει αποτέλεσμα οι πολίτες το 2022 να πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με το 2021.

Η εξαγγελία Μητσοτάκη

Μια σειρά από μέτρα που θα αναχαιτίσουν το κύμα ανατιμήσεων που έρχεται εξήγγειλε, ανάμεσα στα υπόλοιπα, ο πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης ΔΕΘ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπάρξει κάλυψη ως και 80% των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για κάθε νοικοκυριό.

Αυτό θα συμβεί, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της δημιουργίας ενός ταμείου ενεργειακής μετάβασης όπου θα διατεθούν 150 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό υπολογίζεται πως είναι το κόστος για το τέταρτο τρίμηνο του 2021, επιδοτώντας επί της ουσίας τις πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 ευρώ / Mwh.

«Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος: Η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το μέτρο που ανακοινώθηκε, προβλέπει συγκεκριμένα: Για το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση για ένα τυπικό νοικοκυριό κυμαίνεται στις 300-400 Kwh μηνιαίως. Η ανωτέρω επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

Παραδείγματα κάλυψης αυξήσεων σε τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here