ΔΕΘ 2021 – Θοδωρής Λιβάνιος: Οι Έξυπνες Πόλεις το επόμενο στοίχημα


Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει την καλύτερη λειτουργία των πόλεων όπως με την  διαχείριση του συστήματος στάθμευσης ή η πληρότητα των κάδων απορριμμάτων, ανέφερε ο κ. Λιβάνιος 

O μετασχηματισμός των πόλεων σε έξυπνες και βιώσιμες αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και στοίχημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

«Οι Έξυπνες Πόλεις είναι ουσιαστικά μια άλλη φιλοσοφία στη διοίκηση των δήμων» τόνισε ο κ. Λιβάνιος σε συζήτηση με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου, επισημαίνοντας ότι «ο μετασχηματισμός τους έχει ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και η καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού των δήμων».

Ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι η ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών από το gov.gr αποτελεί μια πολύ μεγάλη κατάκτηση, αφού απάλλαξε τους δήμους και τα ΚΕΠ από την έκδοση περίπου 1,5 εκατομμυρίου πιστοποιητικών ετησίως, εξυπηρετώντας πολύ γρηγορότερα τον πολίτη και αποδεσμεύοντας ανθρώπινο δυναμικό των δήμων σε πιο κρίσιμες αρμοδιότητες.

Η διαχείριση του συστήματος στάθμευσης ή η πληρότητα των κάδων απορριμμάτων είναι δύο ενδεικτικές περιπτώσεις που η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει την καλύτερη λειτουργία των πόλεων, ενώ οι κ.κ. Λιβάνιος και Παπαστεργίου συμφώνησαν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες ξεκινά από η καταγραφή των ψηφιακών αναγκών του δήμων.
«Πρέπει να ξεκινήσουμε από δήμους που υστερούν και να τους βοηθήσουμε ώστε να ανέβουν επίπεδο στη χρήση τεχνολογιών» σημείωσε ο κ. Λιβάνιος και ανέφερε ότι σημαντικός είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός και στη διαβούλευση με τους πολίτες για τις προτεραιότητες της κάθε γειτονιάς.

Οι αισθητήρες πλήρωσης κάδων απορριμμάτων, το ασύρματο Δίκτυο, η καταμέτρηση επισκεπτών σε εμπορικά κέντρα πόλεων, η καταμέτρηση οχημάτων σε κεντρικούς οδικούς άξονες, η παρακολούθηση θέσεων στάθμευσης, το κέντρο ελέγχου έξυπνης πόλης, το E-gov (επικοινωνία δημοτών με τον δήμο), οι Ψηφιακές Υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας, είναι μερικές από τις ενδεικτικές δράσεις που μπορούν να αναπτύξουν οι δήμοι της χώρας, αναλόγως με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές τους και που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ