Αφγανιστάν Ταλιμπάν: Οι γυναίκες μπορούν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια με διαχωρισμό φύλου


Αφγανιστάν Ταλιμπάν: Οι γυναίκες μπορούν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια με διαχωρισμό φύλου Ο κόσμος παρακολουθεί στενά για να δει σε ποιο βαθμό οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να ενεργήσουν διαφορετικά από την πρώτη τους φορά στην εξουσία Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν μπορούν να συνεχίσουν να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων μεταπτυχιακών επιπέδων, αλλά οι αίθουσες διδασκαλίας θα διαχωρίζονται από το φύλο και η ισλαμική ενδυμασία είναι υποχρεωτική, δήλωσε την Κυριακή ο νέος υπουργός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Η ανακοίνωση ήρθε καθώς ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ έφτασε στην Αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ-ο υψηλότερος επισκέπτης από τότε που οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν το προσωρινό τους υπουργικό συμβούλιο. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση της επίσκεψης από αξιωματούχους του Κατάρ. Νωρίτερα την Κυριακή, ο υπουργός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Αμπντούλ Μπακί Χακάνι, παρουσίασε τις νέες πολιτικές σε συνέντευξη Τύπου, αρκετές ημέρες αφότου οι νέοι ηγεμόνες του Αφγανιστάν σχημάτισαν μια κυβέρνηση αποκλειστικά από άνδρες. Το Σάββατο, οι Ταλιμπάν είχαν υψώσει τη σημαία τους πάνω από το προεδρικό μέγαρο, σηματοδοτώντας την έναρξη των εργασιών της νέας κυβέρνησης.

Ο κόσμος παρακολουθεί στενά για να δει σε ποιο βαθμό οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να ενεργήσουν διαφορετικά από την πρώτη τους φορά στην εξουσία, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Εκείνη την εποχή, τα κορίτσια και οι γυναίκες στερήθηκαν την εκπαίδευση και αποκλείστηκαν από τη δημόσια ζωή. Οι Ταλιμπάν έχουν προτείνει ότι έχουν αλλάξει, συμπεριλαμβανομένης της στάσης τους απέναντι στις γυναίκες. Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν απαγορευτεί από τον αθλητισμό και οι Ταλιμπάν άσκησαν βία τις τελευταίες ημέρες εναντίον γυναικών διαδηλωτριών που ζητούσαν ίσα δικαιώματα.

Ο Χακάνι είπε ότι οι Ταλιμπάν δεν ήθελαν να γυρίσουν το ρολόι 20 χρόνια πίσω. «Θα αρχίσουμε με βάση αυτό που υπάρχει σήμερα», είπε. Ωστόσο, οι γυναίκες φοιτήτριες θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός υποχρεωτικού ενδυματολογικού κώδικα. Ο Χακάνι είπε ότι η χιτζάμπ θα είναι υποχρεωτική, αλλά δεν διευκρίνισε αν αυτό σήμαινε υποχρεωτικές μαντίλες ή επίσης υποχρεωτικά καλύμματα προσώπου. Θα επιβληθεί επίσης ο διαχωρισμός των φύλων, είπε.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε αγόρια και κορίτσια να σπουδάζουν μαζί», είπε. «Δεν θα επιτρέψουμε τη συνεκπαίδευση». Ο Χακάνι είπε ότι τα θέματα που διδάσκονται θα επανεξεταστούν επίσης. Ενώ είπε πως ήθελε οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων του Αφγανιστάν να είναι ανταγωνιστικοί με τους αποφοίτους πανεπιστημίων στην περιοχή και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι προσυπογράφουν μια αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ, απαγόρευσαν τη μουσική και την τέχνη κατά την προηγούμενη περίοδο στην εξουσία τους.

Αυτή τη φορά η τηλεόραση παρέμεινε και τα κανάλια ειδήσεων εξακολουθούν να δείχνουν γυναίκες παρουσιάστριες, αλλά τα μηνύματα των Ταλιμπάν ήταν ακανόνιστα. Σε συνέντευξή του στο δημοφιλές αφγανικό TOLO News, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Syed Zekrullah Hashmi είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι γυναίκες πρέπει να γεννούν και να μεγαλώνουν παιδιά. Ενώ οι Ταλιμπάν δεν απέκλεισαν την ενδεχόμενη συμμετοχή των γυναικών στην κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι απαραίτητο οι γυναίκες να είναι στο υπουργικό συμβούλιο».

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στις 15 Αυγούστου, την ημέρα που κατέλαβαν την Καμπούλ αφού κατέλαβαν τις απομακρυσμένες επαρχίες σε μια γρήγορη στρατιωτική εκστρατεία. Αρχικά υποσχέθηκαν συμμετοχή και γενική αμνηστία για τους πρώην αντιπάλους τους, αλλά πολλοί Αφγανοί εξακολουθούν να φοβούνται βαθιά τους νέους κυβερνήτες. Αξιωματούχοι της αστυνομίας των Ταλιμπάν ξυλοκόπησαν Αφγανούς δημοσιογράφους, διέσπασαν βίαια τις διαδηλώσεις των γυναικών και σχημάτισαν μια κυβέρνηση ανδρών, παρά το γεγονός ότι αρχικά δήλωσαν ότι θα προσκαλέσουν ευρύτερη εκπροσώπηση.

Η νέα πολιτική τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σηματοδοτεί μια αλλαγή από την αποδεκτή πρακτική πριν από την ανάληψη των Ταλιμπάν. Τα πανεπιστήμια συνεργάστηκαν, με άντρες και γυναίκες να σπουδάζουν δίπλα-δίπλα, και οι φοιτήτριες δεν έπρεπε να τηρούν έναν ενδυματολογικό κώδικα. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητριών του πανεπιστημίου επέλεξε να φορέσει μαντίλα σύμφωνα με την παράδοση. Στα δημοτικά και τα γυμνάσια, τα αγόρια και τα κορίτσια διδάσκονταν χωριστά, ακόμη και πριν από την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Στα γυμνάσια, τα κορίτσια έπρεπε να φορούν χιτώνες που φτάνουν μέχρι τα γόνατά τους και λευκές μαντίλες ενώ τα τζιν, το μακιγιάζ και τα κοσμήματα δεν επιτρέπονται. Ο πολιτικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Suhail Shaheen, έγραψε στο Twitter την Κυριακή για την αντιπροσωπεία του Κατάρ, λέγοντας ότι περιλαμβάνει τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντούρ Ραχμάν Αλ-Θάνι, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Χασάν Αχούντ, είπε ο Σαχίν. Η αποστολή του Κατάρ συναντήθηκε επίσης με τον πρώην πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και τον Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, επικεφαλής διαπραγματευτή της προηγούμενης κυβέρνησης στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν διατηρούν πολιτικό γραφείο στην πρωτεύουσα του Κατάρ από τη Ντόχα από το 2013. Την περασμένη εβδομάδα, η Qatar Airways έγινε η πρώτη διεθνής αεροπορική εταιρεία που άρχισε να εκτελεί διεθνείς πτήσεις εκτός του αεροδρομίου της Καμπούλ, μεταφέροντας περισσότερους από 250 ξένους υπηκόους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών.

Το Κατάρ έχει παράσχει επίσης τεχνική βοήθεια, μαζί με την Τουρκία, για την επανεκκίνηση του αεροδρομίου, το οποίο είχε καταστραφεί από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που έφυγαν από το Αφγανιστάν στις 30 Αυγούστου μετά την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων Αφγανών που εγκατέλειψαν τους Ταλιμπάν. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές προκλήσεις με σχεδόν καθημερινές προειδοποιήσεις για επικείμενη οικονομική κατάρρευση και ανθρωπιστική κρίση.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει το 97% των Αφγανών κάτω από το επίπεδο φτώχειας μέχρι το τέλος του έτους. Χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί περιμένουν καθημερινά έξω από τις τράπεζες του Αφγανιστάν για ώρες για να αποσύρουν την εβδομαδιαία κατανομή των 200 δολαρίων. Τις τελευταίες ημέρες, οι Ταλιμπάν φαίνεται να προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα επέτρεπε στους πελάτες να αποσύρουν κεφάλαια, αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε «φιάσκο» καθώς τα πλήθη στρέφονται προς τις πύλες της τράπεζας.

Έξω από την New Kabul Bank, την πρώτη ιδιωτική τράπεζα του Αφγανιστάν που ιδρύθηκε το 2004, σχεδόν 2.000 άνθρωποι ζήτησαν τα χρήματά τους την Κυριακή. Για τον Zaidullah Mashwani, η Κυριακή ήταν η τρίτη μέρα που είχε έρθει στην τράπεζα με την ελπίδα να πάρει τα 200 δολάριά του. Κάθε βράδυ οι Ταλιμπάν κάνουν μια λίστα με τους κατάλληλους πελάτες για την επόμενη μέρα και μέχρι το πρωί ο Mashwani είπε ότι παρουσιάζεται μια εντελώς νέα λίστα. “Αυτά είναι τα χρήματά μας. Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να τα έχουν”, είπε. “Κανείς δεν έχει χρήματα. Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν πρέπει να κάνει κάτι για να μπορέσουμε να πάρουμε τα χρήματά μας”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ