Αλτσχάιμερ: Τα μάτια μας μπορεί να αποκαλύψουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ


Οι πλάκες αμυλοειδούς είναι πρωτεϊνικές εναποθέσεις που συγκεντρώνονται μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, εμποδίζοντας τη λειτουργία και τελικά οδηγώντας σε νευρωνικό θάνατο. Θεωρούνται χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ και το επίκεντρο πολλαπλών ερευνών που έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν ή να αποτρέψουν τον σχηματισμό τους, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης Α4 στις ΗΠΑ.

Αλλά οι εναποθέσεις αμυλοειδούς μπορεί επίσης να εμφανιστούν στον αμφιβληστροειδή, συχνά σε ασθενείς που έχουν κλινικά διαγνωστεί με τη νόσο, υποδηλώνοντας παρόμοιες παθολογίες και στα δύο όργανα. Σε μια μικρή, μελέτη, μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τους επιστήμονες στο University of California San Diego School of Medicine, συνέκρινε δοκιμές αμυλοειδών αμφιβληστροειδούς και εγκεφάλου σε ασθενείς από τη μελέτη Α4 και μια άλλη μελέτη (Longitudinal Evaluation of Amyloid Risk and Νευροεκφυλισμός) που αξιολογεί τον κίνδυνο νευροεκφυλισμού σε άτομα με χαμηλά επίπεδα αμυλοειδούς.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 17 Αυγούστου 2021 στο Alzheimer’s & Dementia. “Αυτό ήταν ένα μικρό αρχικό σύνολο δεδομένων. Συμμετείχαν οκτώ ασθενείς”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Robert Rissman, PhD, καθηγητής νευροεπιστημών στο UC San Diego School of Medicine και διευθυντής του Biomarker Core for the Alzheimer’s Disease Cooperative Study και του Shiley-Marcos Alzheimer’s Disease Research Center στο UC San Diego.

“Αλλά αυτά τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά γιατί υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι δυνατό να προσδιοριστεί η έναρξη, η εξάπλωση και η μορφολογία της νόσου- μια προκλινική διάγνωση – χρησιμοποιώντας απεικόνιση αμφιβληστροειδούς, αντί για πιο δύσκολες και δαπανηρές σαρώσεις εγκεφάλου”, επισημαίνει και προσθέτει “το επόμενο βήμα θα είναι η διεξαγωγή μεγαλύτερης μελέτης για την πληρέστερη τεκμηρίωση και διαπίστωση της σχέσης μεταξύ του αμυλοειδούς αμφιβληστροειδούς και του αμυλοειδούς εγκεφάλου”. 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ