Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιος θα απορροφήσει την αύξηση τιμών; Έκκληση Σκρέκα στους ιδιώτες να συμβάλουν


Ένταση και ενστάσεις από τους προμηθευτές ενέργειας στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Ενέργειας – Έκκληση του Κώστα Σκρέκα να να συμβάλουν στην απορρόφηση των αυξήσεων στο ηλεκτρικο ρεύμα. 

Για ασφυκτικά περιθώρια κέρδους αλλά και για επικοινωνιακές αστοχίες της κυβέρνησης σχετικά με το ρόλο της ΔΕΗ στο κυβερνητικό πακέτο μέτρων ανακούφισης των καταναλωτών, έκαναν λόγο στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη συζήτηση μιας ώρας, στην οποία συμμετείχαν 40 συμμετέχοντες, ο κ. Κώστας Σκρέκας ανέλυσε τη στόχευση της κυβέρνησης για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από το ράλι των διεθνών τιμών ορυκτών καυσίμων και των ρύπων και ζήτησε από τους παρόχους να στηρίξουν τα μέτρα και στον βαθμό που μπορούν να εφαρμόσουν και την δική τους εκπτωτική πολιτική.

Ωστόσο οι μεσαίοι και μικρότεροι προμηθευτές εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις και άσκησαν μάλιστα αιχμηρή κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, επισημαίνοντας τις δυσκολίες της αγοράς και τον κίνδυνο αφανισμού τους.

Όπως δήλωσαν, η ένταση και η διάρκεια της κρίσης κινδυνεύουν να αφανίσουν τους μη καθετοποιημένους αφήνοντας στην αγορά μόνο τους μεγάλους παίκτες που πατούν με το ένα πόδι στην λιανική και με το άλλο στη χονδρική και αυτό τους επιτρέπει να αντισταθμίζουν τις απώλειες.

Ιδιαίτερη κριτική ασκήθηκε και για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου, για το ρόλο της ΔΕΗ στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Όπως επισημάνθηκε, με τον τρόπο της η κυβέρνηση ήταν σαν προτρέπει τους καταναλωτές να πάνε στη δημόσια επιχείρηση, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν διευκολύνουν τον ανταγωνισμό και κλείνουν αντί να ανοίγουν την αγορά.

Ο κ. Σκρέκας από την πλευρά του, απηύθυνε σύσταση προς τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να συμβάλουν στην απορρόφηση των αυξήσεων, παρουσιάζοντας παράλληλα τα μέτρα που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με αιχμή την επιδότηση του τιμολογίου όλων των προμηθευτών κατά 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά ορισμένες εταιρείες εξέθεσαν προβληματισμό για την επαλήθευση των σεναρίων εξέλιξης των τιμών, πάνω στα οποία βασίστηκε η εκτίμηση για τα τιμολόγια λιανικής δεδομένου ότι η κρίση σε διεθνές επίπεδο συνεχίζεται.

Η τιμή της ενέργειας για σημερα στην ελληνική αγορά διαμορφώνεται στα 172,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα (η μέγιστη φθάνει στα 209,66 ευρώ), στα ίδια επίπεδα με την Ισπανία και την Πορτογαλία και ελαφρώς χαμηλότερα από την Ιταλία όπου η τιμή αύριο φθάνει στα 174,58 ευρώ.

Το θέμα των αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας θα τεθεί και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ