Αλτσχάιμερ: Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου – Δυνατότητα για νέα θεραπεία


Η πρωτοποριακή νέα έρευνα υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου Curtin ανακάλυψε μια πιθανή αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ, σε ένα σημαντικό εύρημα που προσφέρει πιθανές νέες ευκαιρίες πρόληψης και θεραπείας για τη δεύτερη αιτία θανάτου της Αυστραλίας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό PLOS Biology και δοκιμάστηκε σε μοντέλα ποντικών, διαπίστωσε ότι πιθανή αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ ήταν η διαρροή από το αίμα στον εγκέφαλο λιπο-σωματιδίων που μεταφέρουν τοξικές πρωτεΐνες.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης από το Curtin Health Innovation Research Institute (CHIRI), διευθυντής και καθηγητής John Mamo, δήλωσε ότι η συνεργατική του ομάδα Αυστραλών επιστημόνων εντόπισε την πιθανή «διαδρομή από το αίμα προς τον εγκέφαλο» που μπορεί να οδηγήσει στη νόσο Αλτσχάιμερ, την πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας παγκοσμίως.

“Ενώ γνωρίζαμε προηγουμένως ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των ατόμων που ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ ήταν η προοδευτική συσσώρευση τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στον εγκέφαλο που ονομάζονται βήτα-αμυλοειδή, οι ερευνητές δεν ήξεραν από πού προήλθε το αμυλοειδές ή γιατί εναποτίθεται στον εγκέφαλο”, είπε ο καθηγητής Μάμο και προσέθεσε: “Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτές οι τοξικές εναποθέσεις πρωτεΐνης που σχηματίζονται στον εγκέφαλο των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ πιθανότατα διαρρέουν στον εγκέφαλο από σωματίδια λίπους στο αίμα, που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες”.

“Αυτή η «πορεία από το αίμα στον εγκέφαλο» είναι σημαντική γιατί αν μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς στο αίμα και να αποτρέψουμε τη διαρροή τους στον εγκέφαλο, αυτό ανοίγει πιθανές νέες θεραπείες για την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και την επιβράδυνση της απώλειας μνήμης”.

“Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ¨.

Ο Πρόεδρος του Alzheimer’s WA, επικουρικός καθηγητής Warren Harding είπε ότι τα ευρήματα μπορεί να έχουν σημαντικό παγκόσμιο αντίκτυπο για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο του Alzheimer.

“Στην Αυστραλία, περίπου 250 άτομα διαγιγνώσκονται με άνοια καθημερινά. Χωρίς σημαντικές ιατρικές προόδους, όπως έχει σημειώσει η ομάδα του καθηγητή Μάμο, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των Αυστραλών που ζουν με άνοια θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο έως το 2058. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικογένειές τους, τους φροντιστές και τις κοινότητες”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ