Το «όλον κόμμα» μπροστά στη δύσκολη συγκυρία – Ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται απέναντι στον Μητσοτάκη


Όλα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνονται στη μάχη για την ανατροπή του σημερινού πολιτικου status quo. 

Γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα και τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που ο ίδιος έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί στην αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συσπειρώνεται ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου ρίχνονται στη μάχη για την ανατροπή του σημερινού πολιτικού status quo, παρά τις όποιες ενστάσεις έχουν ορισμένοι εξ αυτών για θέματα εσωκομματικής λειτουργίας.

Οι διαφωνίες και οι αντεγκλήσεις για επί μέρους ζητήματα κατεύθυνσης και λειτουργίας των οργάνων, είναι κομμάτι της «παράδοσης» της Ανανεωτικής Αριστεράς, δηλαδή του πολιτικού ρεύματος από όπου έλκουν τη καταγωγή τους τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και κάποιες φορές τα πράγματα δείχνουν να ξεφεύγουν, στην πραγματικότητα σπάνια γινόμαστε μάρτυρες στρατηγικών διαφωνιών ανάμεσα στις τάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ορισμένες, όμως, φορές η δημόσια στάση κάποιων κορυφαίων στελεχών μαρτυρούν και τη κατάσταση που επικρατεί στο εσωκομματικό πεδίο της Κουμουνδούρου. Με βάση τη κινητικότητα που επιδεικνύουν τα τελευταία 24ώρα τα στελέχη της «Ομπρέλας», δηλαδή η λεγόμενη «εσωκομματική μειοψηφία» που δημιουργήθηκε από τη συμπόρευση των «53+» του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την «ιστορική φρουρά» (Νίκο Φίλη, ο Νίκο Βούτση και Πάνο Σκουρλέτη), μπορούμε να καταλάβουμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί κλίμα συσπείρωσης. Και μάλιστα, γύρω από τη σκληρή γραμμή που χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αλήθεια είναι πως ο Νίκος Φίλης ως τομεάρχης Παιδείας και ο Πάνος Σκουρλέτης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βρίσκονται πάντα στη πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τη κυβέρνηση. Παρεμβαίνουν σχεδόν καθημερινά σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων που έχουν αναλάβει για λογαριασμό του κόμματος τους, ενώ με συχνές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις δίνουν πολλές φορές τον τόνο της αντιπαράθεσης.

Η παρουσία που τελευταία προκάλεσε πολλά χαμόγελα στους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, είναι αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Για την ακρίβεια, η χρήση της λέξης «απατεωνιάς», με την οποία σχολίασε με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ήταν αυτή που έφερε μεγάλη ικανοποίηση στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. «Όταν κάποιος ανακοινώνει 3.4 δις μέτρα και τα μισά περιλαμβάνονται στο ήδη ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο, το λες και απατεωνιά», είχε γράψει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί μία λέξη κάνει τόσο μεγάλη διαφορά;», θα πρέπει να αναζητηθεί σχεδόν έναν χρόνο πίσω. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πολιτικό απατεώνα». Λίγες ημέρες αργότερα, με άρθρο του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ασκήσει κριτική στον αρχηγό του για τη χρήση αυτού του προσδιορισμού.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε –χωρίς να κατονομάσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες». Και εξήγησε: «Από τη μια μεριά, αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Και κάτι χειρότερο: πολλοί ταυτίζουν την πολιτική με αυτό το είδος αντιπαράθεσης και όχι με μια εν δυνάμει δραστηριότητα χειραφέτησης».

Ένα χρόνο αργότερα, ο «φειδωλός» στους χαρακτηρισμούς Ευκλείδης Τσακαλώτος, επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη λέξη για την οποία είχε «επιπλήξει» τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που μαρτυρά ότι στη παρούσα φάση, ο όλος ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται γύρω από τον πρόεδρο του κόμματος στη προσπάθεια που καταβάλει για να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ