Αφρική Νιγηρία: Αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες επιδημίες χολέρας τα τελευταία χρόνια


Αφρική Νιγηρία: Περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι πέθαναν από χολέρα πρόσφατα, καθώς η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής αγωνίζεται να αντιμετωπίσει πολλαπλές εστίες ασθένειας. Το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας οφείλεται σε αυτό που πολλοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση κάνει την πανδημία covid-19 υψηλότερη προτεραιότητα. Και είναι αλήθεια ότι η Νιγηρία αντιμετωπίζει μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, που οφείλεται στην παραλλαγή Delta, ωστόσο λιγότερο από το ένα τοις εκατό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το Associated Press.

Αλλά είναι η έξαρση της χολέρας που παίρνει περισσότερες ζωές από τον κορωνοϊό αυτή τη στιγμή. Σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 14 ετών, το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας των περιπτώσεων είναι 3,3 τοις εκατό, περισσότερο από το διπλάσιο από το ποσοστό θνησιμότητας περιπτώσεων θανάτου του κορωνοϊού 1,3 % στη Νιγηρία. Μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, φέτος, περίπου 69.925 ύποπτα κρούσματα χολέρας καταγράφηκαν σε 25 από τα 36 κράτη της Νιγηρίας, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Νιγηρίας (NCDC).

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων, το Εθνικό Κέντρο Έκτακτης Επιχείρησης Χολέρας (EOC) ενεργοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου, φιλοξενούμενο από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Νιγηρίας NCDC. Και όπως εξηγεί το NCDC, η ανάπτυξη ομάδων ταχείας αντίδρασης στις πληγείσες περιοχές, καθώς και η απαιτούμενη διαχείριση περιστατικών και εργαστηριακή διάγνωση, υλικά για επικοινωνίες κινδύνου, οδηγίες αντιμετώπισης και η χρήση μιας αντιδραστικής εκστρατείας από του στόματος εμβολίου χολέρας (OCV) είναι όλα καλά και το σωστό – το υποκείμενο πρόβλημα δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί.

Η χολέρα είναι μια υδατογενής ασθένεια, μια οξεία, διάρροια ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο υποομάδας Vibrio cholerae O1 ή O139 και ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υψηλότερος όταν υπάρχει κακή υγιεινή και διακοπή της παροχής καθαρού νερού. Όπως και να έχει, η χολέρα δεν είναι μόνο εποχική, αλλά είναι ενδημική στη Νιγηρία. Από έναν πληθυσμό άνω των 200 εκατομμυρίων ανθρώπων, μόνο το 14 % έχει πρόσβαση σε καθαρό, ασφαλές πόσιμο νερό, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία από το 2020, αναφέρει το CTV Canada News.

Επιπλέον, η ανοιχτή αφόδευση εξακολουθεί να ασκείται από τουλάχιστον το 30 % των κατοίκων σε 14 πολιτείες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του νερού που χρησιμοποιείται για πόσιμο και προσωπική χρήση. Και μια μελέτη της UNICEF διαπίστωσε ότι η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγιεινής με ασφαλή διαχείριση ήταν μόλις 21 % σε εθνικό επίπεδο. Η Νιγηρία συνεχίζει επίσης να παρατηρεί τακτικά κρούσματα κίτρινου πυρετού, πυρετού Lassa, ιλαράς και άλλων μολυσματικών ασθενειών.

«Πρέπει να παραμείνουμε συνειδητοί ότι αυτές οι πολλαπλές επιδημίες μπορούν να επιβαρύνουν περαιτέρω το σύστημα υγείας μας», δήλωσε στο Associated Press ο γενικός διευθυντής του CDC της Νιγηρίας Chikwe Ihekweazu. Ο μηχανικός Michael Oludare, επιστήμονας νερού στο Oyo, δήλωσε ότι είναι “πολύ σημαντικό” για τις αρχές να παρέχουν βασικό νερό και αποχέτευση. Είπε ότι οι φτωχοί, οι γυναίκες, τα παιδιά και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι μεταξύ εκείνων “που θα έχουν προβλήματα όταν πρόκειται για χολέρα”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ