Covid -19 Γιάννης Τούντας: Επισημάνσεις του καθηγητή για την τρίτη δόση αλλά και για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού


Covid -19 Γιάννης Τούντας: Την ανάγκη πιο αποτελεσματικής “διείσδυσης” στα στρώματα του πληθυσμού που πείθονται δύσκολα να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά και την αναγκαιότητα να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας. Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει πρώτες να λάβουν την τρίτη δόση, όμως, στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσουμε στον ευρύ πληθυσμό και σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν από 6 μήνες, τονίζει ο Καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας.

“Η συζήτηση είναι, για το εάν θα πρέπει να δοθεί τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό. Υπάρχει συμφωνία να δοθεί στις ευπαθείς ομάδες. Οπότε σωστά ξεκινάμε από αυτές τις ομάδες και η γνώμη η δική μου είναι ότι τρίτη δόση πρέπει να πάρουν, όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Μιλάω για τον ευρύ πληθυσμό”, σημειώνει ο ίδιος.

Τούντας: “Έχουμε εμβόλια για να κάνουμε και τρίτη και πρώτη δόση ταυτόχρονα”

Σχολιάζοντας τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά της χώρας σε σύγκριση με άλλες στην Ευρώπη, ο Καθηγητής αναφέρει πως η προσπάθεια στην Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί σε δύο παράλληλες κατευθύνσεις: να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμη και να προχωρήσει ταυτόχρονα και η “ενισχυτική” ανοσοποίηση όσων έχουν αρχίσει να χάνουν τίτλους αντισωμάτων εξαιτίας της μεγάλης χρονικής απόστασης από τον πρώτο εμβολιασμό τους.

Άλλωστε, όπως τονίζει, υπάρχει απόθεμα σχεδόν 4 εκατομμυρίων εμβολίων για να εμβολιαστούν όλοι:

“Δεν έχουμε έλλειψη εμβολίων. Η καθυστέρηση στον πρώτο εμβολιασμό οφείλεται στην άρνηση αυτών που πρέπει να εμβολιαστούν και δεν εμβολιάζονται. Έχουμε επάρκεια να εμβολιάζουμε ταυτόχρονα και αυτούς που πρέπει να πάρουν την τρίτη δόση και όσους από τους ανεμβολίαστους σιγά – σιγά πείθονται να εμβολιαστούν. Ασφαλώς και πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας προς τους ανεμβολίαστους σε πολλές κατευθύνσεις”, τονίζει.

“Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τις πολύ σπάνιες και ελεγχόμενες παρενέργειες του εμβολίου”

Ο κ. Τούντας είναι υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε επιπλέον κατηγορίες εργαζομένων, “να περιοριστούν περαιτέρω οι κινητικότητες των ανεμβολίαστων”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αλλά και να προχωρήσουμε -όχι σε απλή ενημέρωση- αλλά σε ειδικά προγράμματα αγωγής υγείας “για να εξηγήσουμε σε όσους ανησυχούν και όσους φοβούνται ότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος ανησυχίας”, όπως λέει.

Συμπληρώνει δε, πως οι γονείς ανησυχούν υπερβολικά για τις πιθανές επιπτώσεις του εμβολιασμού των παιδιών άνω των 12 ετών, ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε να διστάζουν, αλλά να ανησυχούν περισσότερο για τον ίδιο τον κορωνοϊό:

“Όχι, οι γονείς δεν θα πρέπει να είναι διστακτικοί, γιατί τα παιδιά τους κινδυνεύουν πολύ περισσότερο αν μολυνθούν από τον ιό κι αν αρρωστήσουν, παρά από τις πολύ σπάνιες και ελεγχόμενες παρενέργειες”, τονίζει.

Ποιες κοινωνικές ομάδες πρέπει να υποχρεωθούν σε εμβολιασμό

Ο Καθηγητής και πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, ο οποίος διαθέτει τεράστια εμπειρία σε θέματα κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής, είναι υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε πολλές ακόμη επαγγελματικές ομάδες. Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο:

“Είναι όλες οι κατηγορίες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολλά διαφορετικά άτομα. Είναι δηλαδή, όσοι δουλεύουν σε γκισέ -σε δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες- οι εκπαιδευτικοί, οι Πανεπιστημιακοί, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός. Όλοι αυτοί θα πρέπει να μπουν σε ένα πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού”.

Ως προς την προσέλκυση των ανεμβολίαστων, η “ενημέρωση δεν φτάνει” όπως λέει ο ίδιος, προσθέτοντας πως χρειάζεται η κυβέρνηση να επιστρατεύσει την “αγωγή υγείας” για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στον εμβολιασμό:

“Προφανώς δεν φτάνει η ενημέρωση, από τη στιγμή που έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στην Ευρώπη. Δεν είναι θέμα ενημέρωσης, μόνο. Η γνώση και η πληροφορία δεν καθορίζει από μόνη της τη συμπεριφορά στα θέματα υγείας, χρειάζονται και ειδικές τεχνικές αγωγής υγείας για να πεισθεί το πιο δύσπιστο κομμάτι του πληθυσμού μας, που είναι τα λιγότερο μορφωμένα στρώματα”.

Η “αγωγή υγείας” που εφαρμόζεται από ειδικευμένους επιστήμονες είναι η μόνη απάντηση στο αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί το θέμα του εμβολιασμού, σύμφωνα με τον Καθηγητή:

“Είναι μια ολόκληρη επιστήμη, υπάρχει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια και τα παιδιά-οι επαγγελματίες υγείας- εκπαιδεύονται σε εκπαιδευτικές διαδικασίες. Η αγωγή υγείας είναι εκπαίδευση στην υγεία και για να αλλάξει κανείς απόψεις και στάση πρέπει να εκπαιδευτεί. Δεν αρκεί μόνο η ενημέρωση. Εμείς προς το παρόν κάνουμε μόνο ενημέρωση. Η διαδικασία αυτή περνάει μέσα από διαδικασίες εκμάθησης, διδακτικές δηλαδή τεχνικές”, καταλήγει ο ίδιος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ