Αθλητισμός: Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας [vid]

Γιατί η άσκηση είναι τόσο καλή για την υγεία σας; Μια προφανής απάντηση είναι ότι η άσκηση καίει θερμίδες κι αυτό βοηθά στο να διατηρήσετε ή να φτάσετε σε ένα υγιές βάρος. Η τακτική άσκηση βελτιώνει επίσης τους παράγοντες που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία, με αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τα υγιέστερα επίπεδα χοληστερόλης και την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Αλλά δε σταματά εκεί: Η άσκηση προωθεί επίσης θετικές φυσιολογικές αλλαγές, όπως η ενίσχυση των αρτηριών της καρδιάς με αποτέλεσμα να διαστέλλονται πιο εύκολα. Βοηθά επίσης το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα (το οποίο ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση) να είναι λιγότερο “αντιδραστικό”.

Ακόμη η άσκηση μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σας αμέσως μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας, σύμφωνα με ένα άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology. Όπως αποδεικνύεται, λίγη ισχαιμία – που ορίζεται ως ανεπαρκής παροχή αίματος σε μέρος του σώματος, ειδικά στην καρδιά – μπορεί να είναι για καλό.

“Η ιδέα είναι ότι όταν έχετε στεφανιαία απόφραξη και ασκείστε, η περιοχή της καρδιάς πέρα ​​από την απόφραξη ‘λιμοκτονά’ για παροχή αίματος – περισσότερο από ό, τι όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας”, λέει η καρδιολόγος Δρ Meagan Wasfy από το Cardiovascular Performance Program στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που συνδέεται με το Χάρβαρντ. “Αυτό δημιουργεί μια σειρά μοριακών και μεταβολικών οδών που βοηθούν την καρδιά να προσαρμοστεί σε αυτήν την ανεπαρκή ροή αίματος”, εξηγεί.

Η ισχαιμική προετοιμασία είναι παρόμοια με κάτι που η Δρ Wasfy και οι συνεργάτες της ακούνε συστηματικά από ασθενείς με καρδιακές παθήσεις που ασκούνται. Ξεκινούν για τρέξιμο, αλλά αισθάνονται κουρασμένοι ή έχουν στηθάγχη αρκετά γρήγορα, έτσι περπατούν για λίγα λεπτά. “Αλλά μόλις αρχίσουν να τρέχουν ξανά, είναι πολύ πιο εύκολο στη δεύτερη προσπάθεια”, λέει η Δρ Wasfy. Γνωστό ως «στηθάγχη προθέρμανσης», αυτό το φαινόμενο περιγράφηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 200 χρόνια.

Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός της ισχαιμικής προετοιμασίας παραμένει υπό διερεύνηση. Μια θεωρία επισημαίνει έναν παράγοντα που βρίσκεται στο αίμα που εμπλέκεται στην ενεργοποίηση των υποδοχέων οπιοειδών, σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου της ανασκόπησης. Τα οφέλη μπορεί να εκτείνονται πέρα ​​από τη διευκόλυνση της άσκησης. Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here