Βάνα Παπαευαγγέλου: Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, εξαιτίας αυξημένου τεστινγκ, και μείωση της θετικότητας

Στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η Βάνα Παπαευαγγέλου εικόνα ύφεσης της επιδημίας στη χώρα.

Ειδικότερα, όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, στα 2109 είναι οι διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια είναι 19000. Η καθηγήτρια επεσήμανε ότι η τροποποιήσεις στις πρακτικές διαγνωστικών ελέγχων στην παρούσα φάση δικαιολογούν τους αυξημένους αριθμούς που καταγράφονται. Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι στην σχολική κοινότητα, οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πραγματοποιούν 2 τεστ την εβδομάδα. Ταυτόχρονα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιούνταιθα διενεργούν 1 με 2 ραπιντ τεστ την εβδομάδα, ενώ οι κομυ του Εοδυ θα εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους που θα προσέρχονται είτε λόγω συμπτωμάτων ή παιδιά που χρίζουν επιβεβαίωσης του θετικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Συνεπώς είναι κατανοητό ότι η αλλαγή της πολιτικής των διαγνωστικών ελέγχων θα έχει πιθανό αποτέλεσμα την αύξηση των νέων κρουσμάτων, εξαιτίας του αυξημένου τεστινγκ, και μείωση της θετικότητας, υπογράμμισε.

Αναφορικά με τους αριθμούς των διαγνωστικών ελέγχων που διενεργούνται, η κα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι από τα 90000 τεστ την ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας διενεργούνται 350.000 τεστ ανά ημέρα. Πρόκειται δηλαδή για 4πλάσιο αριθμό ελέγχων.

Η θετικότητα μειώθηκε στο 1,5 %.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του καθηγητή κου Τσιόδρα ανα περιοχή της επικράτειας, η θετικότητα των σελφ τεστ συμβαδίζει με αυτήν των εργαστηριακών ελέγχων ανά περιφέρεια. Το άνω επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την συμβολή των αυτο-διαγνωστικών ελέγχων στον έλεγχο και περιορισμό της πανδημίας. Τα σελφ τεστ είναι σημαντικό όπλο της δημόσιας υγείας.

  • Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων αυξάνει σταθερά. Το 53% των νέων διαγνώσεων σήμερα αφορά σε άτομα άνων των 35 ετών.
  • 20-21 % των κρουσμάτων αφορούν στα παιδιά. Επιπλέον, εξαιτίας του αυξημένου ελέγχου στο σχολικό περιβάλλον, και της κινητικότητας παιδιών και εφήβων αναμένεται αύξηση των παιδικών κρουσμάτων.
  • Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, με το άνοιγμα των σχολείων βρέθηκαν μέσω των τεστ 212 ασυμπτωματικά παιδιά ηλικίας 5-17 ετών. Η καθηγήτρια τόνισε, όμως, ότι κάθε παιδί που θα βρίσκεται θετικό θα μένει σπίτι, άρα θα μειώνεται η διασπορά μέσα στην τάξη.
  • Η ενδοοικογενειακή διασπορά συχνότερο αίτιο μετάδοσης στην κοινότητα.

 

Επιπλέον, η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα, την Ευρυτανία, την Αργολίδα και την Ηλεία.

Τέλος, τόνισε ότι δεν παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και πως υπάρχει απόλυτη σχέση μεταξύ των εμβολιασμών και των κρουσμάτων.

Ακολουθεί βίντεο της ενημέρωσης:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here