Πρίγκιπας Φίλιππος: Γιατί η διαθήκη του θα παραμείνει μυστική για 90 χρόνια -Η περίπτωση της Νταϊάνα


Μυστική θα παραμένει η διαθήκη του Δούκα του Εδιμβούργου για τουλάχιστον 90 χρόνια, προκειμένου να προστατευθεί η «αξιοπρέπεια και η υπόσταση» της βασίλισσας Ελισάβετ σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Μία σύμβαση που ισχύει εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα προβλέπει ότι με τον θάνατο ενός ανώτερου μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας τα δικαστήρια καλούνται να σφραγίσουν τη διαθήκη του. Θα υπάρξει μια ιδιωτική διαδικασία σε 90 χρόνια για να αποφασιστεί εάν μπορεί να αποσφραγισθεί.

Η ακρόαση για την αίτηση να σφραγιστεί η διαθήκη έγινε επίσης ιδιωτικά τον Ιούλιο από τον σερ Άντριου ΜακΦάρλεϊν, ανώτατο δικαστή σε ζητήματα οικογενειακού δικαίου. Ο δικαστής άκουσε επιχειρήματα από δικηγόρους που εκπροσωπούν την περιουσία του δούκα και τον γενικό εισαγγελέα, τον κύριο νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης, και δημοσίευσε χθες την απόφασή του.

Ο δικαστής είναι ο θεματοφύλακας ενός χρηματοκιβωτίου που περιέχει περισσότερους από 30 φακέλους, καθένας από τους οποίους έχει μέσα τη σφραγισμένη διαθήκη ενός νεκρού μέλους της βασιλικής οικογένειας.

Και για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, καθόρισε διαδικασία με την οποία αυτές οι διαθήκες θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν «Θεώρησα ότι, λόγω της συνταγματικής θέσης της Βασίλισσας, είναι σκόπιμο να υπάρχει μια ειδική πρακτική σε σχέση με τις βασιλικές διαθήκες. Υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η προστασία που παρέχεται σε ιδιωτικές πτυχές της ζωής αυτής της περιορισμένης ομάδας ατόμων, προκειμένου να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια της Βασίλισσας και των στενών μελών της οικογένειάς της».

Ο δικαστής είπε ότι δεν είχε δει τη διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου ούτε γνώριζε κάτι για το περιεχόμενό της, εκτός από την ημερομηνία εκτέλεσης και την ταυτότητα του διορισμένου εκτελεστή της.

«Αποδέχθηκα το επιχείρημα ότι, ενώ υπάρχει δημόσια περιέργεια ως προς τις ιδιωτικές ρυθμίσεις που μπορεί να επιλέξει να κάνει ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στη διαθήκη του, δεν υπάρχει πραγματικό δημόσιο ενδιαφέρον για το κοινό γνωρίζοντας αυτές τις εντελώς ιδιωτικές πληροφορίες», σημείωσε.

Οι δικηγόροι της περιουσίας του Φίλιππου υποστήριξαν ότι οι ειδήσεις για την ακρόαση και την αίτηση θα «μπορούσαν να δημιουργήσουν εντελώς αβάσιμες εικασίες» που θα ήταν «βαθιά παρεμβατικές» για τη βασίλισσα και τη βασιλική οικογένεια.

Η «ροζ ιστορία» που άλλαξε το μηχανισμό

Για την ιστορία το πρώτο μέλος της οικογένειας του οποίου η διαθήκη σφραγίστηκε από το δικαστήριο ήταν ο πρίγκιπας Φραγκίσκος, ο μικρότερος αδελφός της βασίλισσας Μαίρη, ο οποίος πέθανε το 1910.

Ο νέος νομικός μηχανισμός επινοήθηκε, όταν ο πρίγκιπας Φραγκίσκος άφησε πολύτιμα σμαράγδια από τη βασίλισσα στην ερωμένη του, την κοντέσα του Κίλμορι.

Ένας φάκελος που περιέχει τη διαθήκη του πρίγκιπα Φραγκίσκου βρίσκεται στο χρηματοκιβώτιο του σερ Άντριου, με τις πιο πρόσφατες προσθήκες να είναι αυτές της της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, αδελφής της βασίλισσας, που πέθανε το 2002.

Το 2007, ένας άνδρας που ισχυριζόταν ότι ήταν παράνομο παιδί της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, ο Ρόμπερτ Άντριου Μπράουν, έκανε αίτηση για να αποσφραγιστούν οι διαθήκες της μητέρας της βασίλισσας και της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, αλλά ο ισχυρισμός του κατακρίθηκε ως «ενοχλητικός και για κατάχρηση της διαδικασίας».

Μετά από 90 χρόνια κάθε βασιλική διαθήκη θα ανοίγει και θα εξετάζεται από τον ιδιωτικό δικηγόρο του μονάρχη, τον φύλακα των Βασιλικών Αρχείων, τον γενικό εισαγγελέα και από τυχόν εκπροσώπους του νεκρού που μπορεί να είναι ακόμα διαθέσιμοι. Αυτοί θα αποφασίζουν εάν η διαθήκη μπορεί να δημοσιοποιηθεί σε εκείνο το στάδιο.

Η αποσφράγιση θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν επαγγελματία αρχειοφύλακα για να διασφαλιστεί ότι τα έγγραφα και οι σφραγίδες διατηρούνται σωστά.

Η περίπτωση της Πριγκίπισσας Νταϊάνα

Ο δικηγόρος της βασίλισσας και ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξαν ότι οι διαθήκες θα πρέπει να σφραγιστούν για 125 χρόνια, αλλά ο σερ Άντριου είπε ότι τα 90 χρόνια είναι ένα «αναλογικά έγκυρο και επαρκές» χρονικό διάστημα. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να δημοσιεύσει ένα παράρτημα που αναφέρει τα ονόματα στους 30 φακέλους, που βρίσκονται στο χρηματοκιβώτιό του, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις.

Ένα όνομα πάντως που δεν θα εμφανιστεί είναι αυτό της Νταϊάνα, Πριγκίπισσας της Ουαλίας. Σε αντίθεση με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, η διαθήκη της δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό της το 1997, αποκαλύπτοντας ότι η πλειοψηφία της περιουσίας της θα δινόταν σε μορφή καταπιστεύματος στους γιους της, έως ότου έφταναν στην ηλικία των 25 ετών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ