AUKUS: Τριγμοί στην Αυστραλία – Ως Δούρειο Ίππο για πυρηνική ενέργεια βλέπουν τη συμφωνία οι πολίτες


Έξαλλοι φαίνεται πως είναι και οι πολίτες της Αυστραλίας με την συμφωνία της AUKUS.

Η Γαλλία βρίσκεται σε αναβρασμό μετά τον αιφνιδιασμό των ΗΠΑ με τη δημιουργία του νέου οργανισμού ασφάλειας, καθώς εκτιμάται ότι ο Αμερικανός προεδρος μεθόδευσε παρασκηνιακά τον επονομαζόμενο AUKUS (Αυστραλία-Βρετανία-ΗΠΑ), μια συμφωνία που έκλεισε χωρίς να χρειαστεί καν οι τρεις αυτές χώρες να ζητήσουν την άδεια της ΕΕ.

Ωστόσο, έξαλλοι φαίνεται πως είναι και οι πολίτες της Αυστραλίας από την αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μοιραστούν τεχνολογία και τεχνογνωσία με την Αυστραλία για να την βοηθήσουν να κατασκευάσει πυρηνικά υποβρύχια στο πλαίσιο του πρόσφατα ανακοινωθέντος αμυντικού συμφώνου μεταξύ των τριών χωρών. Παρά ταύτα, μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης εκφράζει την οργή της για τη συμφωνία, ανησυχώντας ότι μπορεί να είναι ένας Δούρειος Ίππος για τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, στην οποία το έθνος αντιστέκεται εδώ και χρόνια.

Σημειώνεται ότι μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 στην Ιαπωνία, αρκετές χώρες έβαλαν φρένο στην περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας. Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Φουκουσίμα Νταϊίτσι έχασε την ισχύ του σε σεισμό και τσουνάμι, πράγμα που σήμαινε ότι τα συστήματα ψύξης απέτυχαν, οδηγώντας σε πυρηνικές καταρρεύσεις και εκρήξεις υδρογόνου. Παρά την προσπάθεια καθησυχασμού της κοινής γνώμης, γεγονός παραμένει ότι διαχύθηκε επιβλαβής ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα.

Ανάκληση πρέσβεων από τη Γαλλία

Η Γαλλία πέρασε στην αντεπίθεση μετά την υπογραφή της αμυντική συμφωνίας ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου – Αυστραλίας.

Ειδικότερα, με επίσημη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, έγινε γνωστό πως ανακλήθηκαν οι πρέσβεις της χώρας σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία, καθώς όπως τονίζεται υπήρξε «απαράδεκτη συμπεριφορά των συμμάχων και εταίρων μας».

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, ο σχηματισμός του AUKUS θα επηρεάσει τις εξελίξεις και την κεντρική ιδέα που είχε σχηματιστεί ανάμεσα σε συμμαχικές και συνεργαζόμενες χώρες, αναφορικά με τη σημασία του Ινδο-Ειρηνικού για την Ευρώπη.

Η δήλωση του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν

Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις με τους δύο πρέσβεις μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία.

Αυτή η ειδική απόφαση δικαιολογείται από την εξαιρετική σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εγκατάλειψη του υποβρυχιακού έργου κλάσης ωκεανού που είχε συνδέσει την Αυστραλία με τη Γαλλία από το 2016 και η ανακοίνωση μιας νέας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο την έναρξη μελετών για πιθανή μελλοντική ναυτική συνεργασία για την πυρηνική ενέργεια αποτελούν απαράδεκτη συμπεριφορά μεταξύ συμμάχων και εταίρους, οι συνέπειες των οποίων επηρεάζουν την ίδια την αντίληψη που έχουμε για τις συμμαχίες μας, τις συνεργασίες μας και τη σημασία του Ινδο-Ειρηνικού για την Ευρώπη.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Ουάσινγκτον και θα συνεχίσουν να εργάζονται τις επόμενες ημέρες για να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Παρίσι παίρνει μια τέτοια απόφαση απέναντι στις δύο αυτές χώρες, ιδίως απέναντι στις ΗΠΑ, ιστορικό σύμμαχο της Γαλλίας από την εποχή του πολέμου της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

«Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» και «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα· πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ιδίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

AUKUS: Η Αυστραλία καταγράφει «με λύπη» την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της

Από την πλευρά της, η διπλωματία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι της προκάλεσε λύπη η απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι μετά την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που σύναψε με τις ΗΠΑ και το ΗΒ, διαβεβαιώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη αξία στη διμερή σχέση και θα επιδιώξει να συνεχίσει τον διάλογο σε πολλά άλλα ζητήματα.

«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», ανέφερε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία (…). Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ