Ψυχική υγεία εμβόλιο: Σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε σε πολλούς ενήλικες μετά το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19


Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι τα άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 παρουσίασαν βελτιωμένη ψυχική υγεία. Ωστόσο, όσοι δεν το είχαν λάβει ακόμη ένιωθαν ακόμη μεγαλύτερη ψυχική ανησυχία. Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι τα εμβόλια παρέχουν στους ανθρώπους την ελπίδα για τον τερματισμό της πανδημίας, γεγονός που προφανώς και συνεπάγεται απεριόριστη ανακούφιση για τον καθένα μας.

Όταν λάβατε την πρώτη σας δόση εμβολίου COVID-19, εσείς νιώσατε μια αίσθηση ανακούφισης; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONETrusted Source υποδηλώνει ότι αυτό ήταν ένα κοινό συναίσθημα για πολλούς ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν ηπιότερη κατάθλιψη και σαφώς λιγότερο άγχος μετά τη λήψη της αρχικής δόσης του εμβολίου.

Ωστόσο, όσοι δεν είχαν λάβει ακόμη την πρώτη τους δόση ανέφεραν ότι αισθάνονταν ακόμη μεγαλύτερη ψυχική ταλαιπωρία.

Η πρώτη δόση εμβολίου συνδέεται με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας

Για τη μελέτη αυτή επικεφαλής ήταν ο Francisco Perez-Arce, PhD, οικονομολόγος στο Κέντρο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (CESR). Με την ομάδα ερευνητών του διεξήγαγαν έρευνα σε 8.003 ενήλικες συμμετέχοντες στην μελέτη Understanding America. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σε τακτά χρονικά διαστήματα μεταξύ 10 Μαρτίου και 31 Μαρτίου 2021. Όλοι συμπλήρωσαν τουλάχιστον δύο κομμάτια της έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, απαιτήθηκε να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση που βρίσκονται ως προς τον εμβολιασμό τους. Επίσης, έπρεπε να αναφέρουν τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους τους. Όλα έγιναν με βάση ένα ερωτηματολόγιο τεσσάρων στοιχείων για την υγεία των ασθενών (PHQ-4).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα. Σκοπός τους να καθορίσουν την αλλαγή στις βαθμολογίες PHQ-4 αφού οι συμμετέχοντες έλαβαν την πρώτη τους δόση εμβολίου COVID-19. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021 παρουσίασαν μείωση κατά 4% στον κίνδυνο να υποστούν ήπια κατάθλιψη. Είχαν επίσης 15 % μείωση στον κίνδυνο να υποστούν σοβαρή κατάθλιψη.

Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν είχαν λάβει ακόμη το εμβόλιο άρχισαν να αισθάνονται ακόμη πιο ανήσυχοι. Ένιωθαν κατάθλιψη και απόγνωση συχνότερα. Οι ερευνητές σημείωσαν, ωστόσο, ότι εκείνοι που βίωσαν ανακούφιση μετά τη λήψη του εμβολίου ήταν τα άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά ή να πεθάνουν. Τα εμβόλια αποκαθιστούν την ελπίδα μετά από μια αγχωτική περίοδο, γεγονός που είναι απολύτως κατανοητό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ