Διακοπή καπνίσματος γυναίκες: Γιατί οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να το κόψουν;


Το κάπνισμα αποτελεί έντονο εθισμό και ταλαιπωρεί πάρα πολύ κόσμο. Αν και οι περισσότεροι συνειδητοποιούν πόσο επιβλαβές είναι για την υγεία, εντούτοις δυσκολεύονται να το κόψουν. Πρόκειται για μία συνήθεια που πολλαπλασιάζεται ως εξάρτηση και γιγαντώνεται σταδιακά. Ως αποτέλεσμα, για να αποκοπεί κάποιος από αυτό το “χούι” θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ. Φυσικά και πλέον έχουν βγει εναλλακτικά προϊόντα που προωθούν το άτμισμα έναντι του καπνίσματος. Ταυτόχρονα, συχνά βγαίνουν προγράμματα διακοπής καπνίσματος. Σε μια πρόσφατη μελέτη, όμως, καθορίστηκε ένας ακόμη παράγοντας που επιδρά ως αρνητικό στην διακοπή καπνίσματος. Το φύλο. Πώς;

 

Οι γυναίκες καπνίζουν λιγότερα τσιγάρα από τους άνδρες, αλλά δυσκολεύονται περισσότερο στο να το κόψουν, αναφέρουν Γάλλοι ερευνητές. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη παροχής παρεμβάσεων διακοπής του καπνίσματος προσαρμοσμένων στις ανάγκες των γυναικών», δήλωσε η Ingrid Allagbe, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, η οποία ηγήθηκε της έρευνας. Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 38.000 καπνιστές (περίπου 43% γυναίκες) ηλικίας 18 ετών και άνω στη Γαλλία που επισκέφθηκαν τις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος μεταξύ 2001 και 2018.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κάπνιζαν 23 τσιγάρα την ημέρα. Οι άνδρες, 27. Περίπου το 56% των γυναικών είχαν σοβαρή εξάρτηση από τη νικοτίνη σε σύγκριση με το 60% των ανδρών. Αλλά το 55% των ανδρών μπόρεσαν να σταματήσουν, σε σύγκριση με το 52% των γυναικών, διαπίστωσαν οι ερευνητές. «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες καπνίζουν λιγότερα τσιγάρα και η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι λιγότερη από τους άνδρες. Ωστόσο, οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να το κόψουν», δήλωσε η Allagbe.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Πιθανοί συντελεστές θα μπορούσαν να είναι οι υψηλότεροι δείκτες άγχους, κατάθλιψης και παχυσαρκίας μεταξύ των γυναικών. Οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν διαφορετικά εμπόδια στη διακοπή του καπνίσματος. Αυτά σχετίζονται με το φόβο της αύξησης του βάρους, των ορμονών φύλου και της διάθεσης». Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είχαν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η υψηλή χοληστερόλη ήταν πιο συχνή στους άνδρες (33%) παρά στις γυναίκες (30%). Το ίδιο και η υψηλή αρτηριακή πίεση (26% έναντι 23%) και ο διαβήτης (13% έναντι 10%). Σε σύγκριση με τους άνδρες, ωστόσο, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες (27% έναντι 20%). Το ίδιο ισχύει και στην προδιάθεση άγχους ή κατάθλιψης (37,5% έναντι 26,5%), όπως διαπίστωσε η μελέτη.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι απαιτούνται ολοκληρωμένα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος για γυναίκες. Τέτοια προγράμματα προσφέρουν μια πολυεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει ψυχολόγο, διαιτολόγο και ειδικό φυσικής δραστηριότητας», δήλωσε η Allagbe.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ