Μπάιντεν HΠΑ: Πάνω από 10.000 μετανάστες, κυρίως Αϊτινοί, ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς κάτω από τη γέφυρα του Τέξας


Μπάιντεν HΠΑ: Οι πράκτορες των Τελωνείων προστασίας των συνόρων  των ΗΠΑ CBP  όχι μόνο περιπολούν στα σύνορα, αλλά είναι πρόθυμοι να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια. Σε αυτό που περιγράφεται ως «ένα άνευ προηγουμένου» ανθρωπιστικό γεγονός, χιλιάδες μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κάτω από τη γέφυρα που συνδέει το Ντελ Ρίο στο Τέξας και την Μεξικό Ciudad Acuña, δημιουργώντας έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό με λίγες βασικές υπηρεσίες σε έντονη ζέστη στην τελευταία κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα που αντιμετωπίζει ο Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με το Reuters, ο Δήμαρχος του Ντελ Ρίο Μπρούνο Λοζάνο δήλωσε ότι από νωρίς το βράδυ της Πέμπτης 10.503 μετανάστες βρίσκονταν κάτω από τη Διεθνή Γέφυρα του Ντελ Ρίο, από τις 8.20 το πρωί. Αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξήθηκε από τη μια μέρα στην άλλη.

Οι μετανάστες είναι ως επί το πλείστον Αϊτινοί, με τους Κουβανούς, τους Βενεζουελανούς και τους Νικαραγουανούς επίσης παρόντες. “Η συνοριακή περίπολος αυτή τη στιγμή είναι τόσο συγκλονισμένη με την εισροή μεταναστών στον τομέα του Ντελ Ρίο”, δήλωσε ο Λοζάνο. Πολλοί μετανάστες από την Αϊτή δεν προέρχονται απευθείας από το νησιωτικό έθνος, αλλά ζούσαν στη Νότια Αμερική και μεταφέρθηκαν στο Ντελ Ρίο κατά μήκος μιας κοινής διαδρομής λαθρεμπορίου που χρησιμοποιούσε ένα μεξικάνικο καρτέλ, ανέφεραν οι Δημογραφικές Υπηρεσίες και  Έρευνες Υγείας DHS.

“Έχουμε περίπου 2.000 έως 3.000 ανά πάσα στιγμή υπό κράτηση”, πρόσθεσε ο Λοζάνο, εξηγώντας ότι πολλοί κάτω από τη γέφυρα “δεν είναι υπό κράτηση, απλώς περιμένουν να συλληφθούν για να συνεχίσουν τη διαδικασία τους στην επιτήρηση συνοριακών περιπολιών”. “Η συνοριακή περίπολος είναι συντριμμένη”, δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Val Verde, Joe Frank Martinez, στο Texas Tribune. «Απλώς δεν μπορούν να τα επεξεργαστούν αρκετά γρήγορα, οπότε υπάρχει μια συσσώρευση αυτών των ατόμων κάτω από τη γέφυρα. Δεν κρατούνται, απλώς μαζεύονται εκεί περιμένοντας τη σειρά τους για επεξεργασία ».

Ανθρωπιστική πρόκληση για την κυβέρνηση Μπάιντεν

Στους μετανάστες που φθάνουν στο αυτοσχέδιο κέντρο επεξεργασίας κάτω από τη γέφυρα χορηγούνται προμήθειες έκτακτης ανάγκης όπως νερό και βρεφική φόρμουλα και υποβάλλονται σε επεξεργασία πριν οδηγηθούν σε σταθμό συνοριακής περιπολίας ή φύλαξη μετανάστευσης και τελωνείου. Αυτή η διαδικασία παίρνει ακόμα πολύ χρόνο. Οι μετανάστες έδειξαν εισιτήρια στους Reuters με αριθμούς που είχαν λάβει από την αμερικανική συνοριακή περίπολο.

Μερικοί άνθρωποι περίμεναν να υποβληθούν σε επεξεργασία έως και πέντε ημέρες. Και, για να ταΐσουν τις οικογένειές τους, οι μετανάστες περνούν από το Ρίο Γκράντε πίσω στο Μεξικό για να αγοράσουν τρόφιμα. Ο Ερνέστο, ένας 31χρονος μετανάστης από την Αϊτή, πήγε πίσω στο Μεξικό για να αγοράσει νερό και τρόφιμα-για τέταρτη φορά, είπε, από την άφιξή του στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρωί της Δευτέρας. Ο Ερνέστο, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του για να προστατεύσει την ταυτότητά του, είπε ότι αυτός και η 3χρονη κόρη του δεν είχαν τραφεί στο στρατόπεδο, όπου οι μετανάστες αγωνίζονται για σκιά.

Σε δήλωσή του, το Border Patrol ανέφερε ότι αυξάνει το προσωπικό στο Ντελ Ρίο για να διευκολύνει μια «ασφαλή, ανθρώπινη και τακτική διαδικασία». Παρέχονται πόσιμο νερό, πετσέτες και φορητές τουαλέτες, προσθέτει η ανακοίνωση, ενώ οι μετανάστες περιμένουν να μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις. Με τον πρόσφατο σεισμό στην Αϊτή και τις πολιτικές αναταραχές στη χώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν χορήγησε προσωρινό προστατευόμενο καθεστώς σε Αϊτινούς που ζουν ήδη στις ΗΠΑ τον Μάιο – αλλά αυτό δεν ισχύει για τους μετανάστες που διασχίζουν τα νότια σύνορα.

Στην πραγματικότητα, η Μεταναστευτική και Τελωνειακή Επιβολή ICE έχει αρχίσει την απέλαση των Αϊτινών πίσω στη χώρα τους, εξοργίζοντας τους υποστηρικτές που λένε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη ευκαιρία για άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της ανατροπής της χώρας, σύμφωνα με το NBC News.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ