Μήνυμα κυβέρνησης στην Τουρκία: Εάν υπάρξει κλιμάκωση θα αντιδράσουμε ανάλογα – Είμαστε έτοιμοι


Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στην Τουρκία δια του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη απαντώντας στα όσα προκλητικά κάνει και πράττει η Άγκυρα τα τελευταία 24ωρα

Μήνυμα απόλυτης ετοιμότητας και αποφασιστικότητας εκ μέρους της Ελλάδας να ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματά της έστειλε στην Τουρκία το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στη σκιά των προκλήσεων της Άγκυρας τόσο στη ρητορική όσο και στο πεδίο με τελευταίο επεισόδιο την παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού σκάφους για την οποία υπήρξε ελληνικό διάβημα.

«Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιδράσουμε. Η Ελλάδα και στο πεδίο και στη διπλωματία έχει αποδείξει ότι έχει ταχύτατα αντανακλαστικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης στον ΣΚΑΪ προσθέτοντας ότι «θεωρούμε αυτονόητο ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας θα έχουν πλήρη εφαρμογή στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Παρατηρώντας και ο ίδιος μια έντονη ρητορική επιθετικότητα εκ μέρους της Τουρκίας ο κ. Γεραετρίτης την απέδωσε στο γεγονός ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται σε σχετική πίεσης κάθε φορά που λαμβάνεται μια πρωτοβουλία από ελληνικής πλευράς όπως συνέβη με την EUMED». «Υπάρχει επιστροφή της προκλητικής ρητορικής και επί του πεδίου έντασης. Εμείς θα την αποτρέψουμε και θα την αποκρούσουμε» διεμήνυσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Η Τουρκία να θυμάται τον Έβρο

Όπως τόνισε η Ελλάδα θα προχωρήσει στην εφαρμογή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της «χωρίς καμία απολύτως παραχώρηση. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πλήρως τα δικαιώματα που μας αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο. Θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή των σχεδίων που έχουν τεθεί από το γαλλικό ερευνητικό».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «εάν υπάρξει κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας θα υπάρχει ανάλογη αντίδραση εκ μέρους της Ελλάδας» τονίζοντας ότι «είμαστε απολύτως έτοιμοι». «Η επιχειρησιακή αναβάθμιση είναι δεδομένη. Υπάρχει σθένος των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι πολύ νωπές οι εικόνες του Έβρου που έδειξαν τι σημαίνει να είσαι ισχυρός. Δεν θα υπάρξει καμία παραχώρηση. Είμαστε στο καλύτερο σημείο από ποτέ».

Για το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό Ερντογάν περί συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο κ. Γεραπετρίτης αφού επανέλαβε ότι δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα καθώς τα προγράμματα των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας στη Νέα Υόρκη δεν συμπίπτουν σημείωσε ότι «η ελληνική πλευρά δεν είναι αντίθετη, είναι χρήσιμο να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στους ηγέτες».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι πάντα χρήσιμοι με μια επιφύλαξη: Θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή βάση κατανόησης ως προς το ελάχιστο του συλλογισμού» που στην περίπτωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Οι επόμενες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα κύκλο διεθνών επαφών ξεκινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό στόχο την ενίσχυση των περιφερειακών, ευρωπαϊκών και διεθνών συμμαχιών της χώρας. Η αρχή έγινε με τη Σύνοδο της EUMED στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας υιοθετήθηκε η Διακήρυξη των Αθηνών.

Την Τετάρτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία προγραμματισμένη για την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως λόγω της πανδημίας η φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι διαφορετική όπως και οι επαφές, καθώς έχουν τεθεί αυστηροί περιορισμοί. Σε αυτό το πλαίσιο ο αριθμός συναντήσεων και μελών αντιπροσωπειών στον ΟΗΕ είναι περιορισμένος.

Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Ground Zero και θα συναντηθεί με μέλη και εκπροσώπους της ομογένειας και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, αλλά θα έχει και ραντεβού με βασικό αντικείμενο τις επενδύσεις. Θα έχει τετ α τετ με τον πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, με τον οποίο διατηρεί άριστη προσωπική σχέση. Ο αμερικανικός κολοσσός έχει ήδη πραγματοποιήσει μεγάλη επένδυση στην Αθήνα, ενώ είναι χορηγός της ψηφιακής ξενάγησης στην αρχαία Ολυμπία.

Μετά τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ θα μεταβεί στο Παρίσι για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου. Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Στην πόλη του φωτός ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ημέρες μετά την παρουσία του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής της EUMED.

Στο μενού της συζήτησης των δυο ηγετών αναμένεται να βρεθούν η αγορά επιπλέον 6 Rafale που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά και το θέμα των νέων φρεγατών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ