Τεχνολογία ανίχνευση μέθη: Yποχρεωτική η τεχνολογία ανίχνευσης αλκοόλ στο αυτοκίνητο;


Τεχνολογία ανίχνευση μέθη: Η αμερικανική γερουσία ενδέχεται να επιβάλλει στις αυτοκινητοβιομηχανίες τη χρήση της τεχνολογίας ανίχνευσης μέθης του οδηγού, η οποία θα απαγορεύει την εκκίνηση του κινητήρα σε περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ. Παρότι, όμως, η τεχνολογία αυτή δείχνει ευεργετική, ικανή να σώσει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, ανιχνεύοντας αν κάποιος δεν είναι σε θέση να οδηγήσει ή ακόμα και τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα του, γεννά και ορισμένα ηθικής φύσεως ζητήματα – όπως το ερώτημα ποιος θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα.

Η πρώτη ολοκληρωμένη τεχνολογία ανίχνευσης της μέθης του οδηγού αναμένεται να πάρει έγκριση στην Αμερική αργότερα φέτος. Θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώνει αν το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του είναι άνω του 0,08 τοις εκατό, που είναι το ανώτατο επιτρεπτό όριο σχεδόν σε όλες τις Πολιτείες της χώρας, και κατά συνέπεια να ακινητοποιεί το αυτοκίνητο.

Συγκεκριμένα, η τεχνολογία αυτή -που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει και από την αμερικανική κυβέρνηση- θα μπορεί να ανιχνεύει και να αναλύει τα επίπεδα αλκοόλ που βρίσκονται στον αέρα γύρω από τον οδηγό, ή να έχει έναν αισθητήρα στο κουμπί εκκίνησης του κινητήρα ή αντίστοιχους σένσορες στο τιμόνι, λαμβάνοντας το απαραίτητο δείγμα από τα χέρια του οδηγού. Ο αμερικανικός φορέας ασφάλειας αυτοκινητοδρόμων NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) προειδοποιεί ότι το σύστημα ανίχνευσης της μέθης πρέπει να είναι ακριβές, να μην μπορεί να παρακαμφθεί και να μην ενοχλεί τον νηφάλιο οδηγό.

Με δεδομένο ότι ο NHTSA υπολογίζει ότι στις ΗΠΑ χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο 10 χιλιάδες άνθρωποι λόγω της οδήγησης υπό την επήρεια μέθης (ένας κάθε 52 λεπτά) και συλλαμβάνονται ένα εκατομμύριο μεθυσμένοι οδηγοί, η αμερικανική γερουσία δεν αποκλείεται να ψηφίζει το νόμο υποχρεωτικής χρήσης της τεχνολογίας ανίχνευσης μέθης από τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι τελευταίες, σε αυτή την περίπτωση, θα έχουν περιθώριο τριών ετών για να ανταποκριθούν, μετά την επίσημη ενημέρωση που θα λάβουν από το αντίστοιχο υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ