Άγχος Αντιμετώπιση: Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να απαλλαγείτε από το άγχος;


Υπάρχουν αμέτρητες τεχνικές για τη διαχείριση του άγχους. Η γιόγκα, ο διαλογισμός και η άσκηση είναι μόνο μερικά παραδείγματα δραστηριοτήτων ανακούφισης από το άγχος που κάνουν θαύματα. Όμως, εν θερμώ, κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνέντευξης υψηλής πίεσης, για παράδειγμα, ή μιας διαφωνίας με το ταίρι σας, δεν μπορείτε πιθανώς να διακόψετε για να διαλογιστείτε ή να κάνετε έναν μεγάλο περίπατο. Σε αυτές τις καταστάσεις, χρειάζεστε κάτι πιο άμεσο και προσβάσιμο.

Ένας από τους ταχύτερους και πιο αξιόπιστους τρόπους για να αντιμετωπίσετε το άγχος είναι να εμπλέξετε μία ή περισσότερες από τις αισθήσεις σας – όραση, ήχο, γεύση, μυρωδιά, αφή – ή μέσω κίνησης. Δεδομένου ότι ο καθένας είναι διαφορετικός, θα πρέπει να πειραματιστείτε για να ανακαλύψετε ποια τεχνική λειτουργεί καλύτερα για εσάς – αλλά το κέρδος είναι τεράστιο.

  • Συμβουλή 1: Αναγνωρίστε πότε είστε αγχωμένοι

Μπορεί να φαίνεται προφανές ότι γνωρίζετε πότε είστε αγχωμένοι, αλλά πολλοί από εμάς περνάμε τόσο πολύ χρόνο σε μια τεταμένη κατάσταση που έχουμε ξεχάσει πώς είναι όταν το νευρικό μας σύστημα είναι σε ισορροπία. Μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε αγχώνεστε ακούγοντας το σώμα σας. Όταν είστε κουρασμένοι, τα μάτια σας βαραίνουν και μπορεί να ακουμπάτε το κεφάλι σας στο χέρι σας. Όταν είστε ευτυχισμένοι, συνήθως τείνετε να γελάτε πιο πολύ. Και όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας σάς ενημερώνει επίσης. Αποκτήστε τη συνήθεια να δίνετε προσοχή στις ενδείξεις του σώματός σας.

Μήπως οι μύες σας είναι τεταμένοι ή πονάνε; Είναι το στομάχι σας σφιγμένο ή πονάει; Έχουν σφίξει τα χέρια ή το σαγόνι σας;

  • Συμβουλή 2: Προσδιορίστε πώς απαντάται συνήθως στο στρες

Οργανικά, όλοι ανταποκρινόμαστε με τον ίδιο τρόπο στο στο στρες, μέσα από την απόκριση της «μάχης ή φυγής»: η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται, η καρδιά σας χτυπά γρηγορότερα και οι μύες σας συστέλλονται. Το σώμα σας δουλεύει σκληρά και αποστραγγίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Εξωτερικά, ωστόσο, οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στο άγχος με διαφορετικούς τρόπους.

Ο καλύτερος τρόπος για γρήγορη ανακούφιση από το άγχος σχετίζεται συχνά με την υποκειμενική απόκριση στο άγχος:

  • Εάν τείνετε να θυμώνετε, να ταράζεστε, να είστε υπερβολικά συναισθηματικοί ή να κατακλείεστε από το άγχος, θα ανταποκριθείτε καλύτερα σε δραστηριότητες ανακούφισης από το στρες που σας ηρεμούν.
  • Εάν τείνετε να είστε καταθλιπτικοί, να αποσύρεστε ή να απομακρύνεστε, θα ανταποκριθείτε καλύτερα σε δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος που είναι διεγερτικές και ενεργοποιητικές.
  • Συμβουλή 3: Βρείτε αισθητηριακή έμπνευση

Με άλλα λόγια αναζητήστε έμπνευση γύρω σας, από τη φύση μέχρι τις ευχάριστες αναμνήσεις σας από το παρελθόν σας. Για παράδειγμα, σκεφτείτε ξανά τι κάνατε ως παιδί για να ηρεμήσετε. Αν είχατε μια κουβέρτα ή ένα λούτρινο παιχνίδι, μπορεί να επωφεληθείτε αναθυμούμενοι/ες την απτική διέγερση. Επιπλέον, η παρατήρηση του πώς οι άλλοι αντιμετωπίζουν το άγχος μπορεί να σας δώσει δύναμη και να σας ενθαρρύνει. Ρωτήστε τους ανθρώπους που γνωρίζετε πώς παραμένουν συγκεντρωμένοι υπό πίεση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ