Ποιες ασκήσεις ενδείκνυνται για τους ασθματικούς

Αν πάσχετε από άσθμα, η γυμναστική δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο. Υπάρχουν, όμως, ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε με άνεση. Αν σας αρέσει η γυμναστική, αλλά πάσχετε από άσθμα, η ζωή δεν είναι και τόσο εύκολη. Η γυμναστική, πολλές φορές, μπορεί να σας κόψει κυριολεκτικά την ανάσα. Ευτυχώς, υπάρχουν τύποι ασκήσεων που μπορούν να γίνουν με άνεση από ασθματικούς, με την προϋπόθεση ότι ακολουθείτε πιστά την φαρμακευτική αγωγή σας και ελέγχετε τα συμπτώματά σας.

Περπάτημα

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι ενήλικες που περπατούσαν τρεις φορές την εβδομάδα, για 12 εβδομάδες, βελτίωσαν τον έλεγχο του άσθματός τους και την φυσική τους κατάσταση, χωρίς να προκληθεί κάποια έξαρση. Μην ξεχνάτε την προθέρμανση.

Yoga

Η yoga είναι τέλεια για τους ασθματικούς, καθώς εστιάζει στις ασκήσεις αναπνοής και στον καλύτερο έλεγχό της. Με δυόμισι ώρες yoga την εβδομάδα, μέσα σε 10 εβδομάδες, ορισμένοι ασθενείς κατάφεραν να μειώσουν την δόση τους από φάρμακα.

Ποδηλασία

Η χαλαρή ποδηλασία δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποια κρίση άσθματος. Αν όμως αρχίσετε να τρέχετε, θα υπάρχει πρόβλημα, καθώς η αναπνοή σας θα είναι πολύ γρήγορη, ξηραίνοντας τους αεραγωγούς σας.

Τένις

Το τένις και άλλα σπορ με ρακέτες μπορεί να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση, χωρίς να επιδεινώσουμε το άσθμα μας. Προσοχή, βέβαια, καθώς πρέπει να έχετε πάντα κοντά σας ένα μπουκάλι νερό.

Τρέξιμο

Το σύντομο τρέξιμο μπορεί να είναι βοηθητικό, και να μην σας προκαλέσει προβλήματα. Προφανώς, όμως, αν αρχίσετε να ετοιμάζεστε για μαραθώνιο, θα είναι δύσκολα τα πράγματα.

Κολύμβηση

Η κολύμβηση είναι το ιδανικό σπορ για ασθματικούς, καθώς αναπνέετε αέρα που είναι πολύ υγρός και συνήθως ζεστός, συνεπώς οι αεραγωγοί σας δεν πρόκειται να ξεραθούν. Επίσης, η οριζόντια στάση της κολύμβησης βοηθάει στην διάλυση της βλέννας που συσσωρεύεται χαμηλά στους πνεύμονες. Φροντίστε να μην μπαίνετε σε πισίνες που η μυρωδιά της χλωρίνης είναι πολύ έντονη—μπορεί να σας προκαλέσει κρίση άσθματος.

Βόλεϊ

Το βόλεϊ είναι γρήγορο σπορ, αλλά καλή επιλογή για ασθματικούς, καθώς η κίνηση είναι περιορισμένη σε έναν μικρό χώρο, και επίσης βασίζεται πολύ στην συνεργασία των παικτών.

Μπάσκετ

Αυτό που είπαμε για το βόλεϊ; Ακριβώς το αντίθετο γίνεται στο μπάσκετ, καθώς το τρέξιμο είναι όχι μόνο πολύ, αλλά και σε μεγαλύτερο χώρο.

Ποδόσφαιρο

Ακόμα πιο έντονο από άποψη τρεξίματος, το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι καταστροφικό για έναν ασθενή με άσθμα. Βέβαια, με λίγη καλή προετοιμασία δεν είναι αδύνατο, αλλά σίγουρα υπάρχουν μορφές γυμναστικής που θα σας ωφελούσαν καλύτερα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here