ΗΠΑ CDC: Έκτακτη συνάντηση για συζήτηση επί του εμβολίου covid-19 της Johnson

ΗΠΑ CDC: Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας έχουν εντοπίσει αρκετές επιπλέον περιπτώσεις σπάνιου αλλά σοβαρού θρόμβου αίματος σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο COVID-19 της Johnson & Johnson. Οι περιπτώσεις συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης την Παρασκευή, καθώς η συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ζυγίζει δεδομένα για πιθανές επικαιροποιημένες συστάσεις πολιτικής.

Ο Δρ Tom Shimabukuro με την ειδική ομάδα εμβολίων COVID-19 των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC επεξεργάστηκε περιπτώσεις της αποκαλούμενης θρόμβωσης με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS) μετά από εμβολιασμούς COVID-19 της J&J. Το TTS είναι ένας ευρύτερος όρος που περιλαμβάνει τη σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα θρόμβωση του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), αλλά και τη βαθιά φλεβική θρόμβωση και τον πνευμονικό θρομβοεμβολισμό.

Ο Shimabukuro ανέφερε 15 περιπτώσεις TTS σε φόντο σχεδόν 8 εκατομμυρίων εμβολιασμών από τις 21 Απριλίου.

Όλες οι αναφερόμενες περιπτώσεις ήταν μεταξύ γυναικών ηλικίας 18-59 ετών, με μέση ηλικία 37 ετών. Από τις 15 συνολικά, οι 12 αναγνωρίστηκαν ως CVST με θρομβοκυτταροπενία. Άλλες περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε περιοχές όπως η πυλαία φλέβα και η πνευμονική αρτηρία. Άλλες πιθανές περιπτώσεις υπό εξέταση περιλαμβάνουν άνδρες.

Αξιωματούχοι απέκλεισαν μία γυναίκα με “περίπλοκο και μοναδικό” ιστορικό περιπτώσεων. Τουλάχιστον δύο ασθενείς εμφάνισαν πονοκεφάλους ξεκινώντας περισσότερο από έξι ημέρες μετά τον εμβολιασμό και άλλα συμπτώματα όπως ρίγη και πυρετό, ενώ η μεταγενέστερη κλινική πορεία περιελάμβανε σοβαρούς πονοκεφάλους και δυσκολία στην ομιλία, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Δέκα ασθενείς αναγνωρίστηκαν ως «σοβαρά θρομβοκυτταροπενικοί», με επίπεδα αιμοπεταλίων μικρότερα από 50.000 ανά κυβικό χιλιοστόλιτρο. (Τα κανονικά επίπεδα αιμοπεταλίων είναι 150.000-450.000 ανά κυβικό χιλιοστόλιτρο).

Από το σύνολο, έξι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ηπαρίνη, τρεις ασθενείς πέθαναν, επτά παρέμειναν νοσοκομειακοί, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων σε εντατική περίθαλψη και πέντε εξήλθαν από το νοσοκομείο για το σπίτι, δήλωσε ο Shimabukuro.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here