Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Παρούσα στη συνάντηση που συγκάλεσε ο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση της φυματίωσης


Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έδωσε το παρών στη συνάντηση που συγκάλεσε ο ΕΟΔΥ, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαχείριση της φυματίωσης, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τόσο τα τεχνικά όσο και τα ιατρικά θέματα για τη διαχείριση της φυματίωσης, όπως ο προσυπτωματικός έλεγχος, η ιχνιλάτηση κ.α. και ομόφωνα συμφωνήθηκε η διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, όπως αυτές διαμορφώνονται  και εξελίσσονται καθημερινά.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Συνάντηση στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της φυματίωσης

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για την συνάντηση:

Υπό τον συντονισμό του Αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ για τα Μεταδοτικά Νοσήματα Γεώργιου Παναγιωτακόπουλου και με τη συμμετοχή του consultant του ECDC για τη φυματίωση Gerard de Vries, πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) στη Βάρη, συνάντηση των εμπλεκομένων στη διαχείριση της φυματίωσης φορέων (stakeholders).

Στη συνάντηση παρευρέθησαν, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ, των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών, του ΕΟΦ, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, επιστημονικών εταιρειών, ΜΚΟ και ενώσεων ασθενών. Αντηλλάγησαν απόψεις για κρίσιμα θέματα που αφορούν στην επιδημιολογική επιτήρηση και καταγραφή κρουσμάτων, την ιχνηλάτηση επαφών, τη διαχείριση κρούσματος φυματίωσης, τις δομές κοινωνικής στήριξης, την εργαστηριακή διάγνωση, τις ομάδες κινδύνου, τον προσυμπτωματικό-μαζικό έλεγχο (screening), τη συλλοίμωξη HIV-φυματίωση, την πολυανθεκτική φυματίωση, τον εμβολιασμό με BCG, την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και τα μέτρα για τον έλεγχο διασποράς της νόσου και την ενημέρωση του κοινού.

Δια της παραγωγικής συνεργασίας των συμμετεχόντων, διαμορφώθηκαν συνθήκες ευοδωτικές της δημιουργίας ενός οδικού χάρτη προς την ανάπτυξη πρότασης για ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη φυματίωση, ανάγκη η οποία γίνεται επιτακτικότερη σήμερα λόγω της ύπαρξης μεγάλου αριθμού ανοσοκατασταλμένων ασθενών και της πίεσης από την είσοδο στη χώρα μας προσφύγων και μεταναστών από περιοχές με υψηλό επιπολασμό.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ