ΗΠΑ Θάνατοι: Η covid-19 έχει σκοτώσει περίπου τόσους Αμερικανούς όσο η γρίπη του 1918-19


ΗΠΑ Θάνατοι: Η COVID-19 έχει πλέον σκοτώσει περίπου τόσους Αμερικανούς όσο η πανδημία της ισπανικής γρίπης 1918-19-περίπου 675.000. Ο πληθυσμός των ΗΠΑ πριν από έναν αιώνα ήταν μόλις το ένα τρίτο του σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι η γρίπη έκοψε μια πολύ μεγαλύτερη, πιο θανατηφόρα έκταση στη χώρα. Αλλά η κρίση της COVID-19 είναι από κάθε άποψη μια τεράστια τραγωδία από μόνη της, ειδικά δεδομένης της απίστευτης προόδου στην επιστημονική γνώση από τότε και της αδυναμίας να αξιοποιηθεί το μέγιστο των εμβολίων που διατίθενται αυτή τη φορά.

“Οι μεγάλες τσέπες της αμερικανικής κοινωνίας – και, χειρότερα, οι ηγέτες τους – το έχουν πετάξει”, δήλωσε ο ιστορικός ιατρός Χάουαρντ Μάρκελ από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για την ευκαιρία να εμβολιαστούν όλοι οι επιλέξιμοι μέχρι τώρα. Όπως και η ισπανική γρίπη, ο κορωνοϊός μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ εντελώς. Αντ ‘αυτού, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα γίνει ένα ήπιο εποχιακό σφάλμα καθώς η ανθρώπινη ανοσία ενισχύεται μέσω του εμβολιασμού και της επανειλημμένης μόλυνσης. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο.

«Ελπίζουμε ότι θα είναι σαν να κρυώνουμε, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση», δήλωσε ο βιολόγος του Πανεπιστημίου Emory, Rustom Antia, ο οποίος προτείνει ένα αισιόδοξο σενάριο στο οποίο αυτό θα μπορούσε να συμβεί για μερικά χρόνια. Προς το παρόν, η πανδημία βρίσκεται ακόμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέρη του κόσμου σταθερή στη βάση της.

Ενώ η αύξηση των λοιμώξεων που τροφοδοτούνται από τη δέλτα μπορεί να έχει κορυφωθεί, οι θάνατοι στις ΗΠΑ αυξάνονται κατά μέσο όρο πάνω από 1.900 την ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου και ο συνολικός απολογισμός της χώρας ξεπέρασε τους 675.000 τη Δευτέρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, αν και ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερος.

Ο χειμώνας μπορεί να φέρει νέα άνοδο, με το μοντέλο με επιρροή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον να προβλέπει επιπλέον 100.000 περίπου, ή έτσι περίπου οι Αμερικανοί θα πεθάνουν από την COVID-19 μέχρι την 1η Ιανουαρίου, γεγονός που θα έφερνε τον συνολικό απολογισμό των ΗΠΑ στις 776.000.

Η πανδημία γρίπης 1918-19 σκότωσε 50 εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως σε μια εποχή που ο κόσμος είχε το ένα τέταρτο του πληθυσμού που έχει τώρα. Οι παγκόσμιοι θάνατοι από την COVID-19 ανέρχονται πλέον σε περισσότερα από 4,6 εκατομμύρια. Ο αριθμός των νεκρών της ισπανικής γρίπης στις ΗΠΑ είναι μια πρόχειρη εικασία, δεδομένων των ελλιπών αρχείων της εποχής και της κακής επιστημονικής κατανόησης του τι προκάλεσε την ασθένεια.

Ο αριθμός των 675.000 προέρχεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η άμβλυνση της COVID-19 θα μπορούσε να συμβεί εάν ο ιός εξασθενεί σταδιακά καθώς μεταλλάσσεται και όλο και περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων μαθαίνει να του επιτίθεται.

Ο εμβολιασμός και η επιζώσα μόλυνση είναι οι κύριοι τρόποι βελτίωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα βρέφη που θηλάζουν αποκτούν επίσης κάποια ανοσία από τις μητέρες τους.

Υπό αυτό το αισιόδοξο σενάριο, οι μαθητές θα πάθουν ήπια ασθένεια που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Καθώς μεγαλώνουν, τα παιδιά φέρουν τη μνήμη της ανοσολογικής απόκρισης, έτσι ώστε όταν είναι μεγάλα και ευάλωτα, ο κορωνοϊός να μην είναι πιο επικίνδυνος από τους ιούς του κρυολογήματος. Το ίδιο ισχύει και για τους σημερινούς εμβολιασμένους εφήβους: Το ανοσοποιητικό τους σύστημα θα γινόταν ισχυρότερο μέσω των εμβολίων και ήπιων λοιμώξεων. «Θα μολυνθούμε όλοι», προέβλεψε η Αντία.

«Αυτό που έχει σημασία είναι αν οι λοιμώξεις είναι σοβαρές». Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον ιό της γρίπης H1N1, τον ένοχο της πανδημίας 1918-19. Αντιμετώπισε πάρα πολλούς ανθρώπους που ήταν άνοσοι και τελικά εξασθένησε μέσω μετάλλαξης. Ο H1N1 κυκλοφορεί ακόμα σήμερα, αλλά η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω μόλυνσης και εμβολιασμού έχει θριαμβεύσει. Η λήψη ετήσιου εμβολίου γρίπης προστατεύει τώρα από τον H1N1 και πολλά άλλα στελέχη γρίπης.

Σίγουρα, η γρίπη σκοτώνει μεταξύ 12.000 και 61.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο, αλλά κατά μέσο όρο, είναι ένα εποχικό πρόβλημα και διαχειρίσιμο. Πριν από την COVID-19, η γρίπη 1918-19 θεωρούνταν παγκοσμίως η χειρότερη πανδημική ασθένεια στην ανθρώπινη ιστορία. Το αν η τρέχουσα μάστιγα τελικά αποδειχθεί πιο θανατηφόρα είναι ασαφές.

Από πολλές απόψεις, η γρίπη του 1918-1919-η οποία κακώς ονομάστηκε ισπανική γρίπη επειδή έλαβε για πρώτη φορά ευρεία κάλυψη ειδήσεων στην Ισπανία-ήταν χειρότερη. Διαδομένος από την κινητικότητα του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, σκότωσε νεαρούς, υγιείς ενήλικες σε τεράστιο αριθμό. Δεν υπήρχε εμβόλιο που να τον επιβραδύνει και δεν υπήρχαν αντιβιοτικά για τη θεραπεία δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων. Και, φυσικά, ο κόσμος ήταν πολύ μικρότερος.

Ωστόσο, τα αεροσκάφη και οι μαζικές μεταναστεύσεις απειλούν να αυξήσουν τον απολογισμό της τρέχουσας πανδημίας. Μεγάλο μέρος του κόσμου δεν είναι εμβολιασμένο. Και ο κορωνοϊός ήταν γεμάτος εκπλήξεις. Ο Μαρκέλ δηλώνει συνεχώς έκπληκτος από το μέγεθος της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει η πανδημία στον πλανήτη. «Με εξέπληξε το μέγεθος των καραντινών» ανέλαβε αρχικά η κινεζική κυβέρνηση, είπε ο Μαρκέλ, «και έκτοτε μαστιγώθηκα στον ένατο βαθμό».

Ο καθυστερημένος ρυθμός των εμβολιασμών στις ΗΠΑ είναι η τελευταία πηγή της έκπληξής του. Λίγο κάτω από το 64% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, με τα ποσοστά πολιτείας να κυμαίνονται από το υψηλό περίπου 77% στο Βερμόντ και τη Μασαχουσέτη έως χαμηλά περίπου 46% έως 49% στο Αϊντάχο, το Ουαϊόμινγκ, τη Δυτική Βιρτζίνια και το Μισισιπή. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 43% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με το Our World in Data, με ορισμένες αφρικανικές χώρες να έχουν μόλις αρχίσει να κάνουν τα πρώτα τους πλάνα. «Γνωρίζουμε ότι όλες οι πανδημίες τελειώνουν», δήλωσε ο Δρ Τζέρεμι Μπράουν, διευθυντής έρευνας έκτακτης ανάγκης στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο για τη γρίπη. Η COVID-19 θα μπορούσε να ήταν πολύ λιγότερο θανατηφόρος στις ΗΠΑ εάν περισσότεροι άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί γρηγορότερα, “και έχουμε ακόμα την ευκαιρία να το αλλάξουμε”, είπε ο Brown.

«Συχνά χάνουμε από το μυαλό μας πόσο τυχεροί είμαστε που θεωρούμε αυτά τα πράγματα δεδομένα». Τα τρέχοντα εμβόλια λειτουργούν εξαιρετικά καλά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων από τις παραλλαγές του ιού που έχουν προκύψει μέχρι τώρα. Θα είναι ζωτικής σημασίας για τους επιστήμονες να βεβαιωθούν ότι ο συνεχώς μεταλλασσόμενος ιός δεν έχει αλλάξει αρκετά για να αποφύγει τα εμβόλια ή να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε μη εμβολιασμένα παιδιά, είπε η Antia. Εάν ο ιός αλλάξει σημαντικά, ένα νέο εμβόλιο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία πίσω από τα πλάνα Pfizer και Moderna θα μπορούσε να παραχθεί σε 110 ημέρες, δήλωσε ένα στέλεχος της Pfizer την Τετάρτη.

Η εταιρεία μελετά εάν θα απαιτηθούν ετήσιες λήψεις με το τρέχον εμβόλιο για να διατηρηθεί η ανοσία σε υψηλά επίπεδα. Ένα συν: Ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται με πιο αργούς ρυθμούς από τους ιούς της γρίπης, καθιστώντας τον πιο σταθερό στόχο για εμβολιασμό, δήλωσε η Ann Marie Kimball, συνταξιούχος καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Άρα, η τρέχουσα πανδημία θα ξεπεράσει την πανδημία γρίπης 1918-1919 ως τη χειρότερη στην ανθρώπινη ιστορία; “Θα θέλατε να πείτε όχι.

Έχουμε πολύ περισσότερο έλεγχο μόλυνσης, πολύ περισσότερη ικανότητα να υποστηρίζουμε ανθρώπους που είναι άρρωστοι. Έχουμε σύγχρονη ιατρική”, είπε η Kimball. “Αλλά έχουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους και πολύ περισσότερη κινητικότητα. … Ο φόβος είναι ότι τελικά ένα νέο στέλεχος ξεφεύγει από έναν συγκεκριμένο στόχο εμβολίου”. Σε εκείνα τα μη εμβολιασμένα άτομα που υπολογίζουν τη μόλυνση και όχι τον εμβολιασμό για ανοσολογική προστασία, η Kimball είπε: “Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να επιβιώσετε από τη μόλυνση για να αποκτήσετε την ανοσία”. Είναι πιο εύκολο, είπε, να πας στο φαρμακείο και να κάνεις ένα εμβόλιο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ