Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις μέσα στο μήνα – Το χρονοδιάγραμμα και τα ποσά


Αναδρομικά: Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών – Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις και πότε

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 1.000 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης των μισθωτών και αυτό έχει ως επακόλουθο να δυσκολεύει την διαδικασία υπολογισμού των συντάξεων αλλά και τον υπολογισμό των αναδρομικών και των αυξήσεων που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

Στόχος του ΕΦΚΑ είναι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχουν καταβληθεί αναδρομικά και αυξήσεις σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους καθώς και σε 29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμούν.

Αναλυτικά, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των 150.000 «παλαιών» συνταξιούχων και θα έχουν καταβληθεί τα ποσά σε όσους τα δικαιούνται (υπολογίζεται περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις).

Ειδικότερα, τέλος Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις του Οκτωβρίου θα πληρωθούν τα αναδρομικά 23 μηνών οι «παλαιούς» συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016) και έχουν χρόνο ασφάλισης περισσότερο από 30,1 έτη.

Επιπλέον, στο τέλος Οκτωβρίου με τις συντάξεις του Νοεμβρίου θα λάβουν τις αυξημένες συντάξεις οι «παλαιοί» συνταξιούχοι του Δημοσίου που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά πιθανότατα στο τέλος Νοεμβρίου μαζί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου.

Παρά τις δυσκολίες, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε πληρωμές χιλιάδων συνταξιούχων.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, 65.000 νέοι (μετά τον Μάιο του 2016) συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είδαν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσο όρο 5,1% καθώς και αναδρομικά κατά μέσο όρο 1.000 και 860 ευρώ αντίστοιχα. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ήταν 58 εκατομμύρια ευρώ.

Ο γνωστός δικηγόρος και Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Κουτσούκος μίλησε για το ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά και αυξήσεις στις και πότε.

Εν αναμονή των αποφάσεων του ΣτΕ

Ο κ. Κουτσούκος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα των αυξημένων συντάξεων και ποια είναι τα αναδρομικά που πρέπει να περιμένουν οι συνταξιούχοι και και μέχρι πότε.

Σύμφωνα με το νομικό «εντός του τρέχοντος μηνός Σεπτεμβρίου (ή το αργότερο τον Οκτώβριο) αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, που ενδέχεται να επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με άλλα 2-2,5 δισ. ευρώ» είπε.

Αναμένεται, κατά τα φαινόμενα, η συμπόρευση του δικαστηρίου στις προγενέστερες δικαστικές κρίσεις που αναγνώρισαν τη βασιμότητα των αξιώσεων, αλλά μόνο για το χρονικό διάστημα 06/2015-05/2016 (11μηνο).

Όπως επισημαίνει ο κ Κουτσούκο «το ΣτΕ θα κρίνει την τύχη των αναδρομικών του 11μήνου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016»

Συνολικώς, ομιλούμε για διεκδικήσεις:

  • 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και
  • 1,875 δισ. ευρώ για τα Δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αναμένονται αναδρομικά για τους συνταξιούχους του Δημοσίου

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσούκος «δεν υπάρχει ακριβής χρονικός ορίζοντας, αλλά αναμένεται (μάλλον κατά το Νοέμβριο-Δεκέμβριο) η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία ετέθησαν το θέμα των περικοπών των συντάξεων, της κατάργησης των τριών επιδομάτων-δώρων και το εάν οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημόσιου υπάγονται σε διετή ή πενταετή παραγραφή».

Συγκεκριμένα, την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την απασχόλησαν τα εξής 4 θέματα:

  • Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών επιδομάτων δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), των συνταξιούχων του Δημοσίου,
  • Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη έκδοση του νεότερου νόμου 4387/2016,
  • Εάν η παραγραφή των αξιώσεων (οι αποζημιωτικές αγωγές) των συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή
  • Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου 4734/2020 (άρθρο 33) αντιβαίνει ή όχι τις επιταγές του Συντάγματος και του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αναδρομικά αυξήσεων στις συντάξεις για εκείνους που έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης

Στόχος του ΕΦΚΑ είναι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχουν καταβληθεί αναδρομικά και αυξήσεις:

α. Στους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους,

β. Για τις 29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμούν. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των 100.000 παλαιών συνταξιούχων και θα έχουν καταβληθεί τα ποσά σε όσους τα δικαιούνται (υπολογίζεται περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις).


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ