Τροφές για τα μάτια: 6 τροφές που αποδεδειγμένα ενισχύουν την υγεία των ματιών [vid]


Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι η δυσκολία στην όραση είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα γήρανσης ή κόπωσης των ματιών. Στην πραγματικότητα, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας των ματιών. Σύμφωνα με μια μελέτη, ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και το βήτα καροτένιο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της μείωσης της υγείας των ματιών λόγω ηλικίας κατά 25 τοις εκατό. Άλλες μελέτες συμφωνούν ότι τα αξιόπιστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο χαλκός, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών.

6 τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση της υγείας των ματιών

  • Ψάρια

Η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου οφθαλμικών προβλημάτων.
Πολλά ψάρια είναι πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά ψάρια είναι ψάρια που έχουν λάδι στο έντερο και στον ιστό του σώματος, οπότε η κατανάλωσή τους προσφέρει υψηλότερα επίπεδα ιχθυελαίου πλούσιων σε ω-3. Τα ψάρια που περιέχουν τα πιο ωφέλιμα επίπεδα ωμέγα-3 περιλαμβάνουν: τόνο, σολομό, σκουμπρί, σαρδέλες, γαύρο, ρέγγα κα. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το ιχθυέλαιο μπορεί επίσης να αντιστρέψει την ξηροφθαλμία, συμπεριλαμβανομένης της ξηροφθαλμίας που προκαλείται από την υψηλή έκθεση σε οθόνες υπολογιστή.

  • Ξηροί καρποί και όσπρια

Οι ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα. Οι ξηροί καρποί περιέχουν και υψηλό επίπεδο βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να προστατεύσει το μάτι από βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία. Οι ξηροί καρποί και τα όσπρια που είναι καλά για την υγεία των ματιών περιλαμβάνουν: καρύδια, Βραζιλιάνικα φυστίκια, κάσιους, φιστίκια, φακές.

  • Σπόροι

Όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, οι σπόροι είναι επίσης πλούσιες πηγές ωμέγα-3 και βιταμίνης Ε. Οι σπόροι είναι διαθέσιμοι για αγορά στα περισσότερα παντοπωλεία και στο διαδίκτυο. Οι σπόροι με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 περιλαμβάνουν: σπόροι chia, λιναρόσποροι, σπόροι κάνναβης.

  • Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Ακριβώς όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που συνιστάται για την καταπολέμηση της ηλικιακής βλάβης των ματιών.  Τα εσπεριδοειδή που πλούσια σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν: λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ.

  • Καρότα

Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και βήτα καροτίνη. Η βήτα καροτίνη δίνει στα καρότα το πορτοκαλί χρώμα τους. Η βιταμίνη αυτή παίζει ουσιαστικό ρόλο στην όραση. Είναι ένα συστατικό μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ροδοψίνη, η οποία βοηθά τον αμφιβληστροειδή να απορροφήσει το φως.

  • Αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία. Τα αυγά είναι επίσης καλές πηγές βιταμινών C και E και ψευδαργύρου.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ