Εργασιακό άγχος: Γιατί δημιουργείται και πώς να το αποφύγετε

Στις μέρες μας, που οι ρυθμοί της ζωής έχουν γίνει ακόμα πιο γρήγοροι, η εμφάνιση του άγχους είναι μία κατάσταση με την οποία ερχόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι. Βάσει ερευνών, το άγχος στον εργασιακό μας χώρο είναι αυτό που έρχεται πρώτο στη λίστα. Αυτό μπορεί να συμβεί για πάρα πολλούς λόγους αλλά υπάρχουν και πολλές στρατηγικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να το αντιμετωπίσουμε.

Εργασιακό άγχος: Επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας

Το εργασιακό άγχος μπορεί να επηρεάσει δραστικά την ποιότητα της ζωής σας. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή σας στην εργασία, την ποιότητα της δουλειάς σας, τις σχέσεις με τους συναδέλφους και τους ανωτέρους σας.  Εργαζόμενοι αναφέρουν ότι οι προθεσμίες και η αντιμετώπιση δύσκολων πελατών και ανωτέρων είναι οι μεγαλύτερες εστίες άγχους που σχετίζονται με τον εργασιακό χώρο. Το εργασιακό άγχος είναι πολύ πιθανό να φέρνει και συχνές συγκρούσεις οι οποίες θα φερθούν και διαφορετικές αντιδράσεις. Κάποιοι μπορεί να “κλειστούν στο καβούκι τους”, άλλοι έχουν την τάση να δραματοποιούν περισσότερο τα πράγματα και άλλοι να έχουν ακόμη περισσότερο άγχος. Όταν αρκετοί άνθρωποι στο γραφείο πάσχουν από εργασιακό άγχος, τότε το στρες γίνεται σχεδόν μεταδοτικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ποιότητα της δουλειάς να χαμηλώνει και ο εκνευρισμός να μεγαλώνει, οι συνάδερφοι αρχίζουν να μη μιλούν μεταξύ τους και τα παράπονα να αυξάνονται σημαντικά. Έτσι το εργασιακό περιβάλλον γίνεται τοξικό και πολύ αγχώδες.

Παρόλα αυτά το εργασιακό άγχος είναι διαχειρίσιμο και υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις που σας βοηθούν να το αποβάλετε. Δημιουργήστε το προσωπικό σας σχέδιο ευεξίας που να περιλαμβάνει:

 1. επαρκή ύπνο
 2. υγιεινή διατροφή
 3. εντατική άσκηση
 4. συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες

Ακολουθώντας το προσωπικό σχέδιο ευεξίας είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε ως ένα βαθμό το εργασιακό σας άγχος. Ωφέλιμο είναι να δείτε από μία άλλη οπτική γωνία πως λειτουργείτε εσείς στο εργασιακό σύστημα της εταιρείας σας. Αν για παράδειγμα αποφεύγεις το αφεντικό σου, αν μιλάς μόνο όταν έχεις υπερχειλίσει από θυμό, αν ξεσπάς συχνά σε κλάματα στο μπάνιο του γραφείου σου. Αν όλα τα παραπάνω σου ακούγονται κοινότυπα,  ακολουθήστε κάποιες από τις παρακάτω στρατηγικές που θα σας καταστήσουν ικανούς να πηγαίνετε πιο ήρεμοι στη δουλειά και να γίνεται πιο παραγωγικοί.

 • Μάθετε όλων τα ονόματα
 • Ζητήστε βοήθεια σε ένα project
 • Αποφύγετε το κουτσομπολιό
 • Να θέσετε ρεαλιστικές προθεσμίες
 • Εστιάστε στα πραγματικά γεγονότα
 • Πρόσβαση σε πηγές που βοηθούν τα projects
 • Κρατήστε επαφή με όλους ακόμα και με αυτούς που σας φοβίζουν

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει πάντα και η βοήθεια από επαγγελματίες του είδους.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here