ΕΕ: Έρχεται «πράσινη νομοθεσία» για κοινό φορτιστή με θύρα USB-C σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές


Οι κολοσσσοί της τεχνολογίας θα αναγκαστούν να δημιουργήσουν κοινό φορτιστή για κινητά τηλέφωνα και μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, σύμφωνα με έναν νέο κανόνα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ).

Η «πράσινη» πρωτοβουλία της Ευρωπαικής Επιτροπής έχει στόχο να μειωθούν τα απόβλητα και να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να επαναχρησιμοποιούν τους υπάρχοντες φορτιστές, όταν αγοράζουν μια νέα συσκευή.

Όλα τα smartphone που πωλούνται στην ΕΕ πρέπει να διαθέτουν φορτιστές USB-C, αναφέρει η πρόταση της Κομισιόν που συναντά αντιδράσεις. Ο κολοσσός της Apple λόγου χάρη έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοια κίνηση θα έβλαπτε την καινοτομία. Ο τεχνολογικός γίγαντας είναι ο κύριος κατασκευαστής smartphone που χρησιμοποιεί προσαρμοσμένη θύρα φόρτισης για τα προϊόντα του.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε ότι ο αυστηρός κανονισμός που επιβάλλει μόνο έναν τύπο φορτιστών καταπνίγει την καινοτομία αντί να την ενθαρρύνει, η οποία με τη σειρά της θα βλάψει τους καταναλωτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», δήλωσαν εκπρόσωποι της εταιρείας στο BBC. Πρόσθεσε ότι στοχεύει να καταστήσει κάθε συσκευή Apple «πράσινη» έως το 2030.

Τα περισσότερα τηλέφωνα Android διαθέτουν θύρες φόρτισης USB micro-B ή έχουν ήδη μεταφερθεί στο πιο σύγχρονο πρότυπο USB-C. Τα νέα μοντέλα του iPad και του MacBook χρησιμοποιούν θύρες φόρτισης USB-C, όπως και τα μοντέλα τηλεφώνων υψηλής τεχνολογίας από δημοφιλείς κατασκευαστές Android, όπως η Samsung και η Huawei.

Στόχος η μείωση των αποβλήτων

Η Επιτροπή φιλοδοξεί να μειώσει τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και της ταλαιπωρίας που προκαλεί στους καταναλωτές η ύπαρξη διαφορετικών, ασύμβατων φορτιστών για τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Η πολυετής συνεργασία με τη βιομηχανία στο πλαίσιο μιας εθελοντικής προσέγγισης έχει επιφέρει μείωση του αριθμού των φορτιστών κινητών τηλεφώνων από 30 σε 3 κατά την τελευταία δεκαετία, δεν έλυσε όμως το πρόβλημα.

Πλέον, η Επιτροπή προτείνει νομοθεσία για την καθιέρωση μιας κοινής λύσης φόρτισης για όλες τις συσκευές. Με τη σημερινή πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό, η θύρα φόρτισης και η τεχνολογία ταχείας φόρτισης των συσκευών θα εναρμονιστούν. Αυτό σημαίνει ότι η USB-C θα καταστεί η πρότυπη θύρα για:

τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τις ταμπλέτες, τις φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά κεφαλής, τα φορητά ηχεία και τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός. Άλλα προϊόντα όπως είναι τα έξυπνα ρολόγια, οι μετρητές βημάτων κοκ εξαιρούνται για τεχνικούς λόγους που σχετίζονται με το μέγεθος και τις συνθήκες χρήσης.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τον διαχωρισμό της πώλησης φορτιστών από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών. Τα παραπάνω μέτρα θα προσφέρουν ευκολία στους καταναλωτές και θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, υποστηρίζοντας έτσι την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Η Μαργκρέτε ΒεστάγκερΑ.Ρ

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ταλαιπωρούνται ήδη πολύ καιρό από τους ασύμβατους φορτιστές, οι οποίοι συνωστίζονται στα συρτάρια τους.

Δώσαμε στον κλάδο άφθονο χρόνο για να βρει τις δικές του λύσεις και πλέον είναι καιρός να αναληφθεί νομοθετική δράση για έναν κοινού τύπου φορτιστή. Η δράση αυτή συνάδει με τις οικολογικές και τις ψηφιακές φιλοδοξίες μας και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον μας.»

Περίπου οι μισοί φορτιστές που πωλήθηκαν με κινητά τηλέφωνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018 είχαν υποδοχή USB micro-B, ενώ το 29% είχε υποδοχή USB C και το 21% φορτιστή τύπου Lightning, διαπίστωσε μελέτη της Επιτροπής το 2019.

Η πρόταση τυποποιεί επίσης τις ταχύτητες γρήγορης φόρτισης – πράγμα που σημαίνει ότι οι συσκευές με δυνατότητα γρήγορης φόρτισης θα φορτίζονται με τις ίδιες ταχύτητες.

11.000 τόνοι απορριμάτων ετησίων

Οι πολιτικοί της ΕΕ κάνουν εκστρατεία για ένα κοινό πρότυπο φόρτισης επί μία και πλέον δεκαετία, με την έρευνα της Επιτροπής να εκτιμά ότι τα αχρησιμοποίητα καλώδια φόρτισης δημιουργούν περισσότερους από 11.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον τελευταίο χρόνο πωλήθηκαν περίπου 420 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές
Ο μέσος άνθρωπος διαθέτει περίπου τρεις φορτιστές κινητών τηλεφώνων, εκ των οποίων χρησιμοποιεί δύο τακτικά.

Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η οδηγία

Η νομοθετική πρόταση, θα συζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις εθνικές κυβερνήσεις. Οι ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη μπορούν να προτείνουν τροποποιήσεις στην εν λόγω οδηγία. Μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνήσει με αυτές τις τροποποιήσεις, θα τεθεί σε ισχύ η οδηγία.

Η Κομισιόν ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί το 2022, με τα κράτη μέλη να έχουν συνήθως δύο χρόνια για να θεσπίσουν τους κανόνες στο εθνικό δίκαιο και τους κατασκευαστές 24 μήνες για να αλλάξουν τη διαδικασία παραγωγής τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ