ΗΠΑ Εμβόλιο: Eκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί αναρωτιούνται για το επόμενο βήμα στη συνεχιζόμενη πανδημία

ΗΠΑ Εμβόλιο: Καθώς οι κατασκευαστές εμβολίων COVID-19 περιμένουν την έγκριση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων για αναμνηστικά εμβόλια, εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί αναρωτιούνται για το επόμενο βήμα μπροστά στη συνεχιζόμενη πανδημία. Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν αυτό το καλοκαίρι καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή δέλτα εξαπλώθηκε, γεμίζοντας νοσοκομεία και κορυφαίους αξιωματούχους να αντιστρέψουν τις οδηγίες για μάσκες προσώπου.

Ωστόσο, περισσότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών που πληρούν τις προϋποθέσεις για τα εμβόλια δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Αν και ο οργανισμός αναφέρει ότι 182 εκατομμύρια είναι πλήρως εμβολιασμένα – με περισσότερα από 212 εκατομμύρια να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση – η ανοσία έναντι του μεταλλασσόμενου ιού παραμένει ανησυχητική. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου, αν και οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ενισχυτές δεν ήταν απαραίτητοι για τους περισσότερους νεότερους και πιο υγιείς Αμερικανούς χωρίς θέσεις εργασίας υψηλού κινδύνου.

Σε μια πρόσφατη και αμφιλεγόμενη μελέτη που χρησιμοποίησε δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ “στο πλαίσιο της παραλλαγής δέλτα”, η Pfizer Inc. είπε ότι υπήρχε “ισχυρή επίδραση της εξασθένισης της ανοσίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες μετά από έξι μήνες”, υποστηρίζοντας το αίτημα της εταιρείας για μια τρίτη δόση να χορηγηθεί περίπου έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε επιλέξιμα άτομα 16 ετών και άνω. Η εταιρεία – η οποία αναμένει την κρίση του FDA – είπε ότι η ανοσία έναντι πιο ήπιων λοιμώξεων μειώνεται περίπου έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Τα CDC είπαν ότι τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου δείχνουν ότι η προστασία από σοβαρές ασθένειες, νοσηλείες και θανάτους διατηρείται ισχυρή. Ωστόσο, σε μια πρόσφατη μελέτη, η προστασία από τη μόλυνση μειώθηκε καθώς η παραλλαγή δέλτα χτύπησε: Ήταν 91% την άνοιξη, αλλά μειώθηκε στο 78% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, τα CDC είδαν μια υπόδειξη ότι για άτομα 75 ετών και άνω, η προστασία από νοσηλείες μειώθηκε ελαφρώς το καλοκαίρι.

Η Moderna Inc. δημοσίευσε επίσης τη δική της μελέτη για την εξασθένηση της ανοσίας, η οποία συνέκρινε περίπου 14.000 άτομα που είχαν λάβει την πρώτη δόση πριν από ένα χρόνο με άλλα 11.000 εμβολιασμένα πριν από περίπου οκτώ μήνες. Η εταιρεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιο πρόσφατα εμβολιασμένη ομάδα είχε 36% χαμηλότερο ποσοστό «σημαντικών» λοιμώξεων σε σύγκριση με εκείνες που είχαν εμβολιαστεί παλαιότερα.

Οι ΗΠΑ προσφέρουν ήδη μια επιπλέον δόση των εμβολίων Pfizer-BioNTech ή Moderna-τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη λήψη του δεύτερου εμβολίου-σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Παρ ‘όλα αυτά, οι επιστήμονες έχουν διχασθεί σχετικά με τη χρήση ενισχυτών και το ποιος πρέπει να τα λαμβάνει, καθώς και τα στοιχεία για τη μείωση της ανοσίας και τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό.

Οι New York Times επεσήμαναν τον Αύγουστο ότι οι παρασκευαστές εμβολίων «έχουν ένα κίνητρο να προωθήσουν [εξασθένιση της ανοσίας], επειδή οι ενισχυτικές λήψεις θα τους αποφέρουν μεγάλα κέρδη» και ότι «η υπερβολική συζήτηση για τη μείωση της ανοσίας συμβάλλει στον σκεπτικισμό των εμβολίων». Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός όλων των Αμερικανών θα βοηθήσει στην αποτροπή μελλοντικών μεταλλάξεων του ιού και θα εξαλείψει την ανάγκη για ενισχυτές ή νέα εμβόλια.

Η Atlantic και η Nature ανέφεραν ότι ενώ τα εμβόλια δεν διαρκούν για πάντα, η κυτταρική «ανοσολογική μνήμη» του σώματος δημιουργεί διαρκή προστασία από σοβαρές ασθένειες – για λίγο. “Παρά τους μεταβαλλόμενους αριθμούς, ούτε τα εμβόλια ούτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν μας απογοητεύουν, ούτε καν πλησιάζουν.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν είναι μονόλιθος, ούτε η ανοσία. Η προστασία από τον ιό εξαρτάται από τον ξενιστή και τον παθογόνο παράγοντα είτε μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που χωρίζουν τους δύο χωρίς να τους εξαλείψει, αυτό είναι ακριβώς αυτό που βλέπουμε τώρα », ανέφερε η Atlantic. Η δημοσίευση πρόσθεσε ότι οι ανακαλύψεις παραμένουν αρκετά ασυνήθιστες, επισημαίνοντας τις αναφορές των CDC που δείχνουν ότι τα εμβόλια Moderna και Pfizer-BioNTech μπλοκάρουν τα ποσοστά μόλυνσης έως και περίπου 90% την άνοιξη και ακόμα γύρω 60 και 70%.  

Πρώην Επίτροπος του FDA: «Σαφή αποδεικτικά στοιχεία»

Οι ενισχυτές COVID μπορούν να «ωφελήσουν κάποια μορφή» του πληθυσμού των ΗΠΑ

“Οι πρώτες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων των αρχικών εκτιμήσεων της μελέτης της Moderna και της Pfizer, θέτουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά των συμπτωματικών ασθενειών στο εύρος του 90 έως 95%. Πιο πρόσφατες μελέτες τεκμηριώνουν τώρα τα ποσοστά στο 80%, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουμε δέλτα – μια παραλλαγή για την οποία τα εμβόλια δεν είχαν διατυπωθεί αρχικά”, έγραψε η Atlantic. Σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε η Nature, δεν υπάρχει “καμία ένδειξη ότι τα ποσοστά σοβαρών ασθενειών μεταξύ των εμβολιασμένων αυξάνονται με οποιονδήποτε αισθητό τρόπο”.

Επισημάνθηκε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα, ειδικά με την εισαγωγή της παραλλαγής δέλτα. Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής για τον κορωνοϊό την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ηγούνται του κόσμου στην απάντησή τους στην COVID-19. Σχεδόν 679.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από την αρχή της πανδημίας πέρυσι, σύμφωνα με το Κέντρο Πόρων του Κορωνοϊού John’s Hopkins.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ