Φαρμακοποιός Rita Ghelani: Γιατί μπορεί να βιώσουμε αύξηση των κρυολογημάτων και της γρίπης αυτόν τον χειμώνα


Φαρμακοποιός Rita Ghelani: Τον περασμένο χειμώνα, (2020) τα κρούσματα γρίπης στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν περίπου 95 τοις εκατό χαμηλότερα από το κανονικό, σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο των Γενικών Ιατρών. Η φαρμακοποιός Rita Ghelani εξηγεί, ότι αυτό “οφείλεται στον αποκλεισμό από την COVID-19 και σε άλλα μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση”. Αυτό πρόκειται να αλλάξει, εξηγεί η Ghelani: «Φέτος, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα τα κρούσματα γρίπης μπορεί να αυξηθούν, καθώς οι περιορισμοί COVID-19 θα μειωθούν και οι άνθρωποι θα αρχίσουν να συναναστρέφονται και να επιστρέφουν στον εργασιακό χώρο».

Υπάρχουν συνέπειες σχετικά με την αναμενόμενη αύξηση για το 2021 και την έλλειψη έκθεσης σε παθογόνους παράγοντες το 2020. Η Ghelani αναφέρει: «Υπάρχει ανησυχία ότι ο χαμηλός αριθμός περιπτώσεων γρίπης κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2020/21 έχει οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα ανοσίας έναντι των ιών της γρίπης για την ερχόμενη σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός μπορεί να εισέρχεται στην εποχή της γρίπης με υψηλότερο επίπεδο ευαισθησίας από το συνηθισμένο».

Εκτός από την Ghelani, η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας ανησυχεί επίσης ότι αυτό, σε συνδυασμό με μια πιθανή αύξηση των ποσοστών κρουσμάτων COVID-19 θα σημαίνει ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι και πάλι εξαιρετικά απρόβλεπτος. Η Ghelani σημειώνει: «Για τον λόγο αυτόν, το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης έχει επεκταθεί ακόμη περισσότερο, με το εμβόλιο να προσφέρεται και φέτος σε όλους τους άνω των 50 ετών, καθώς και στους νέους στο γυμνάσιο των 7-11 ετών που προσφέρεται τώρα το εμβόλιο για πρώτη φορά.” Υπάρχουν άλλα μέτρα εκτός από τον εμβολιασμό, λέει η Ghelani. Η ίδια αναφέρει: «Εκτός από το πρόγραμμα εμβολιασμού, η Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE) τονίζει ότι η τήρηση των καλών συνηθειών υγιεινής που έχουμε συνηθίσει όλοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι μια σημαντική άμυνα ενάντια σε μια σειρά λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης.

Αυτό περιλαμβάνει το τακτικό πλύσιμο των χεριών για 20 δευτερόλεπτα, τη χρήση χαρτοπετσέτας για τον βήχα και το φτέρνισμα και την απομάκρυνση από τους άλλους όταν δεν αισθανόμαστε καλά». Οι άλλες συμβουλές αυτοθεραπείας της Ghelani για τους χειμερινούς μήνες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: Χρησιμοποίηση προϊόντος ρινικού φραγμού για το σταμάτημα των ιών να έρχονται σε επαφή με το βλεννογόνο της μύτης.

Τακτική γαργάρα με θαλασσινό νερό για τον καθαρισμό τυχόν ιών ή βακτηρίων που μπορεί να έχουν χτυπήσει στο πίσω μέρος του λαιμού. Χρησιμοποίηση αλατούχου ρινικού σπρέι καθημερινά για τον καθαρισμό των ρινικών διόδων και να την αφαίρεση τυχόν ιών ή σωματιδίων αλλεργιογόνων που έχουν εισέλθει στη ρινική βλέννα. Αυτοί οι τύποι προϊόντων μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συμφόρησης και βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσικής παραγωγής βλέννας στη μύτη. Η Ghelani λέει ότι «η συμφόρηση της επαναφοράς είναι μια επιδείνωση της ρινικής συμφόρησης λόγω της συνεχούς χρήσης συνθετικών ρινικών αποσυμφορητικών σπρέι», κάτι που μπορεί να προσθέσει στα εποχιακά δεινά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ