Μουσικοθεραπεία: Εντάξτε τη μουσική στη ζωή σας για πολλαπλά οφέλη

Η μουσική μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει τον πόνο και το άγχος και να διευκολύνει τις ευκαιρίες για συναισθηματική έκφραση. Έρευνες δείχνουν ότι η μουσική μπορεί να ωφελήσει τη σωματική και ψυχική μας υγεία με πολλούς τρόπους. Η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται από τον πιστοποιημένο μουσικοθεραπευτή. Στόχος είναι η παρηγορητική φροντίδα για την ενίσχυση της συμβατικής θεραπείας για ποικίλες ασθένειες και διαδικασίες ασθενειών. Τα οφέλη εκτείνονται από άγχος, κατάθλιψη και άγχος, έως διαχείριση του πόνου και ενίσχυση της λειτουργίας μετά από εκφυλιστικές νευρολογικές διαταραχές.

Ποια τα οφέλη της μουσικής στη ζωή μας;

  • Ωφελεί την καρδιά: Έρευνες έχουν δείξει ότι το αίμα ρέει πιο εύκολα όταν παίζεται μουσική. Μπορεί επίσης να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό, να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) και να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ενδορφίνης στο αίμα.
  • Ανεβάζει τη διάθεση: Η μουσική μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή της ορμόνης ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Αυτή η αυξημένη παραγωγή ντοπαμίνης βοηθά στην ανακούφιση των συναισθημάτων άγχους και κατάθλιψης. Η μουσική επεξεργάζεται απευθείας από την αμυγδαλή. Πρόκειται για το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη διάθεση και τα συναισθήματα.
  • Μειώνει το άγχος: Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ωφέλιμη. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να ανακουφίσει το άγχος ενεργοποιώντας βιοχημικά που μειώνουν το στρες.
  • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης: Όταν αισθάνεστε ταλαιπωρημένοι, η μουσική μπορεί να σας βοηθήσει να σηκωθείτε – όπως και η άσκηση.

  • Διεγείρει τις αναμνήσεις: Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ ή την άνοια. Ωστόσο η μουσική θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει μερικά από τα συμπτώματά της. Η μουσικοθεραπεία μπορεί να χαλαρώσει έναν ταραγμένο ασθενή. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεση και να ανοίξει την επικοινωνία στους ασθενείς.
  • Διαχειρίζεται & ανακουφίζει τον πόνο: Μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και παρέχοντας ένα ισχυρό ανταγωνιστικό ερέθισμα στα σήματα του πόνου που εισέρχονται στον εγκέφαλο, η μουσική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου. Η μουσική μπορεί να μειώσει σημαντικά την ένταση του πόνου. Αυτό συμβαίνει ειδικά στην γηριατρική περίθαλψη, στην εντατική θεραπεία ή στην παρηγορητική ιατρική.
  • Βοηθάει τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο: Το να παίζειαπαλή μουσική στο παρασκήνιο (και να σβήνετε τα φώτα) κατά τη διάρκεια ενός γεύματος μπορεί να βοηθήσει την όρεξη να επιβραδυνθεί. Ως εκ τούτου, τελικά καταναλώνουν λιγότερο φαγητό.
  • Αυξάνει την αντοχή στην προπόνηση: Η ακρόαση κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να αυξήσει τη φυσική απόδοση. Ενδέχεται να αυξήσει την αντοχή κατά τη διάρκεια μιας σκληρής προπόνησης.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here