Νέο υπερσύγχρονο μαχητικό κατασκευάζει η Ρωσία


Νέο υπερσύγχρονο μαχητικό κατασκευάζει η Ρωσία το οποίο ονομάζεται Su-75 CheckMate, είναι μονοκινητήριο πέμπτης γενιάς με στοιχεία stealth αεροσκάφος – όπως το F-35 – φθηνό όμως σε κόστος ανά ώρα πτήσης, σε αγορά και συντήρηση για ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς, όπως δηλώνουν οι κατασκευαστές.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Sukhoi Su-75 CheckMate δεν θα έχει βάρος μεγαλύτερο των 16 τόνων. Θα φέρει κινητήρα Izdeliye-30, θα διαθέτει τρισδιάστατο σύστημα ελέγχου ώσης, ταχύτητα 1,8 Mach, επιχειρησιακή οροφή 16,5 χλμ, επιχειρησιακή εμβέλεια 1500 χλμ. και εξοπλισμένο με ραντάρ τεχνολογίας AESA που θα του επιτρέπει να αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως έως 6 εναέριους στόχους σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών παρεμβολών, ενώ ενσωματώνει τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, και θα μπορεί να απογειωθεί από διάδρομο μήκους 400 μέτρων.

Παράλληλα θα μπορεί να φέρει οπλισμό βάρους 7,4 τόνων σε τρεις εσωτερικούς χώρους μεταφοράς οπλισμού που μπορούν να φέρουν δύο βλήματα αέρος-άερος και δύο πυραύλους κρούσης στην κεντρική εσωτερική αποθήκη οπλισμού ή εναλλακτικά 5 πυραύλους αέρος-αέρος.

Το κόστος χρήσης του μαχητικού υπολογίζεται από τους κατασκευαστές στα 5000 δολάρια την ώρα, κόστος ιδιαίτερα χαμηλό για ένα μαχητικό 5ης γενιάς. Η τιμή “Fly-Away” (κόστος παραγωγής – δεν περιλαμβάνει το κόστος έρευνας, εξελιξης που υπολογίζεται σε επιπλέον σχεδόν 30% στην τιμή) εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται περίπου στα 30 εκατ. δολάρια, κάτι το οποίο θα πρέπει επίσης αναμένουμε να αποδειχθεί στην πράξη αφού είναι εξαιρετικά χαμηλή. Χωρίς φυσικά τον οπλισμό και άλλα συστήματα που θα αφορούν έξυπνα όπλα.

Το Sukhoi Su-75 CheckMate θα μπορεί να φέρει το σύνολο των γνωστών ρωσικών πυραυλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται από αεροσκάφη.

Σύμφωνα με δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων η έναρξη των δοκιμών πτήσης έχει προγραμματιστεί για το 2023 και η μαζική παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει το νωρίτερο το 2025.

Το μαχητικό αεροσκάφος Checkmate παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αεροπορική έκθεση MAKS τον περασμένο Ιούλιο. Τοποθετείται ως εναλλακτική λύση για το F-35A Lightning II της Lockheed Martin.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ